Goran Jokić: Mala publika najdragocjenija

Cvija Mrkonjić
Goran Jokić: Mala publika najdragocjenija

Banjaluka - Djeca u pozorište dođu iskrena i otvorenog srca, gledaju predstavu i reaguju iskreno, ako je komad dobar, pažljivo gledaju, smiju se i aplaudiraju, dok na reakcije odrasle publike utiču brojni faktori.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" glumac u Narodnom pozorištu Republike Srpske Goran Jokić koji je osam godina radio i u Dječijem pozorištu RS, te kaže da su mu dječiji aplauzi najdragocjeniji i najradije se sjeća tog perioda.

- Odrasli dođu sa svojim problemima i na to da li će im se svidjeti predstava utiču i ekonomski, politički i drugi faktori, pa čak i vremenska prognoza - ističe šaljivo Jokić.

Da ipak uspješno osvaja srca publike, potvrđuje i nagrada za najboljeg glumca u prošloj sezoni NPRS koja mu je nedavno dodijeljena i to po peti put. Jokić je imao uloge u komadima "Kandilo u rozarijumu" i "Urnebesna tragedija".

- Nisam očekivao nagradu, već sam ih se i nadobijao i ne obraćam više toliko pažnju na njih. Važno mi je da sam budem zadovoljan urađenim, ali svakako mi mnogo znači - kaže ovaj glumac koji je odigrao više od stotinu premijera.

Prema njegovim riječima, posao glumca je težak kao i svaki drugi i biti dobar glumac je isto kao i biti dobar majstor u nekom drugom zanatu.

- Važno je samo da se posao radi istinski i da mu se u potpunosti predamo. Mi glumci imamo tu sreću da je ovo malo čudniji i ljepši posao od ostalih, jer imamo priliku da proživimo neke druge živote - navodi Jokić koji je danas direktor Banjalučkog studentskog pozorišta.

Iako je dugo nosio titulu najmlađeg glumca u Banjaluci, kaže da mlade kolege ne smatra konkurencijom već se trudi da im pomogne svojim iskustvom.

- Sada su vremena surovija i siromašnija duhom, ne zavidim mlađima kojima je danas teško da se izbore za svoj minut na sceni - ističe Jokić i dodaje da mladi glumci treba mnogo da rade i uče, jer im predstoji žestoka borba.

Jokić je istakao i da Dječijem i Narodnom pozorištu RS fali još najmanje 30 glumaca kako bi bile zadovoljene potrebe repertoara, zastupljenost godišta, polna i starosna struktura, te raznolikost u fizičkom izgledu.

- Prema normativima pozorišne djelatnosti od prije 30 godina, trebalo bi da imamo 52 glumca, a imamo pola od toga -  kaže Jokić.

On  smatra i da popularnost nije mjerilo dobrog glumca, jer su danas popularni oni koji se pojavljuju u serijama ili rijalitijima, a nisu kvalitetni niti ljudi niti umjetnici.

Goran Jokić je, osim u pozorištu, igrao i u serijama kao što su "Urgentni centar" i "Vojna akademija", a što se tiče uloga koje će igrati u novoj sezoni, one ostaju tajna kako za publiku, tako i za njega samog dok ne počne da radi na predstavama.

Najdraže predstave

Goran Jokić je naveo da mu je svaka uloga dobra i važna, a više voli da radi manje, ali komplikovanije uloge. Kao jednu od najdražih uloga, za koju je prvi put dobio nagradu za najboljeg glumca, izdvaja ulogu Ljubinka u komadu "Ljubinko i Desanka" po tekstu Aleksandra Popovića.

- Rado se sjećam i uloge Gligorija u komadu "Mandragola" Nikole Makijavelija koju smo igrali u kostimima u kakvim su je igrali i glumci prije 500 godina - istakao je Jokić naglašavajući da je zahvalan i što je imao priliku da radi sa Dobrivojem Stefanovićem, od koga je mnogo naučio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana