“Glumac” premijerno u I. Sarajevu: Umjetnici u ratnom vihoru

Rajko Vuković
“Glumac” premijerno u I. Sarajevu: Umjetnici u ratnom vihoru

ISTOČNO SARAJEVO - Scenski omnibus “Glumac” premijerno će biti izveden na sceni Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo 6. septembra sa početkom od 20 časova.

Predstava je napravljena kao prva probna produkcija novootvorenog Narodnog pozorišta i urađena je za potrebe slave grada Istočnog Sarajeva, Sveti Petar Dabrobosanski, kao poklon grada  i pozorišta publici.

Nakon premijere uslijediće gostovanje na 12. manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji” u Novom Sadu, gdje će NPIS imati priliku da promoviše grad i Republiku Srpsku u pozitivnom svjetlu.

Komad se sastoji od dvije priče koje kroz različite epohe vide sudbinu srpskih umjetnika i njihove patnje i stradanja tokom ratnih vihora. Glavne uloge tumače mlade snage domaćeg glumišta Bojan Kolopić, Filip Radovanović i Milan Lane Dimić.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, teatrolog Zoran Todorović ističe da je ovaj scenski omnibus predsezonski poklon građanima Istočnog Sarajeva i vjeruje da će domaća publika uživati prateći priču o umjetnicima koji su se našli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

U predstavi se, kako Todorović ističe,  u širem kontekstu radi o stradanju Srba za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme posljednjeg rata u BiH, ali u osnovi je antiratna priča sa elementima istorijskog, mogućeg i natprirodnog.

- Nosioci priče prolaze kroz razne faze ličnog stradanja koje rat donosi sa sobom. Trudili smo se da iznesemo emotivan prikaz tog stradanja kroz vizuru umjetnika, a njihova unutrašnja borba je kroz jednostavnu i ogoljenu igru oživljena na sceni. Vjerujem da će publika lako prepoznati određene situacije ili emocije, kroz koje smo prolazili tokom ratnih stradanja - rekao je Todorović.

Osim Todorovića, koji je pisao komad i režirao njegovu adaptaciju, za scenografiju se pobrinuo Borko Močević, a uloge tumače Bojan Kolopić, Filip Radovanović i Milan Dimić. Ulaz je besplatan, a karte se mogu preuzeti na biletarnici NPIS.

Uloge

Jedan od glavnih aktera predstave Milan Lane Dimić nije krio zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu, inače njegovoj prvoj saradnji sa Narodnim pozorištem Istočno Sarajevo. 
- Jako mi je drago što sam dio ove ekipe i moram priznati da je bilo inspirativno raditi sa Zoranom. Sam proces je trajao oko mjesec dana, kao i kreiranje lika koji tumačim. Naime, u pitanju je istorijska ličnost kojoj je zanimanje glumac, a kad glumac igra glumca, sigurno je zahtjevno i izazovno za svakog, pa i za mene. Što se tiče mojih kolega i cijele ekipe koja je učestvovala na ovom projektu, zaista je bilo na vrhunskom i profesionalnom nivou - ističe Dimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana