Glumac najbolji na tekstu domaćeg pisca

Aleksandra Rajković
Glumac najbolji na tekstu domaćeg pisca

Beograd - Najveća nagrada mi je zahvalnica domaćih pisaca koju su mi napisali u monografiji. Bila sam dirnuta tim gestom, jer sam zaista ceo život bila glumica srpskih književnika. Moja teza je da je glumac najbolji na tekstu domaćeg pisca. Okrenula sam se našim piscima i za vreme crnog talasa, pa su govorili da sam glumica crnog talasa.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" glumica Ružica Sokić, kojoj je Udruženje dramskih umetnika Srbije posvetilo monografiju "Ružica Sokić", čija će promocija biti u ponedjeljak u "Ateljeu 212". Monografija je dio nagrade za životno djelo "Dobričin prsten" koju je Sokićeva dobila prošle godine.

- "Dobričin prsten" je za svakog glumca kruna karijere. Videla sam monografiju i prijatno sam iznenađena kako je lepo urađena. Priređivač teatrolog dr Zoran T. Jovanović se zaista potrudio. Ova knjiga mi je velika zahvalnica - kaže Sokićeva koja iza sebe ima četrdesetak filmskih uloga, a za pozorišne role dobijala je "Sterijinu nagradu", statuetu "Zlatni ćuran", nagradu "Velika Žanka".

Kaže da u brojnim pozorišnim sjećanjima brižljivo čuva sve uloge koje je odigrala.

- Nikada se ne sećam loših stvari, pamtim samo one lepe. Trudila sam se da izbrišem ružna sećanja, a sada imam jednu racionalnu distancu u odnosu na prošlost. Ubeđena sam da sam dobila ono što sam zaslužila - kazala je Sokićeva.

Glumica, koja je veteran "Ateljea 212", ističe da pozorište uvijek nudi slične mogućnosti glumcima koji počinju sa karijerom.

- Pozorište je živo i nema velike razlike između današnjeg teatra i doba kada sam ja počela da se bavim glumom. Bilo je velikih propusta i dosta negativnih stvari koje su se desile u pozorišnom životu proteklih decenija. Stalno se ponavlja ista priča da nema novca za kulturu, ali nemam razloga da se žalim. Cela moja generacija je mnogo igrala kada je Mira Trailović osnovala "Atelje 212" - rekla je Sokićeva.

U sjećanjima na pozorišni život Beograda, u decenijama kada je osnovan "Atelje 212", 12. novembra 1956. godine, glumica ističe veliku ulogu Mire Trailović, čija je režija "Fausta" otvorila ovo pozorište.

- Osnivanje "Ateljea 212" bilo je prekretnica u pozorišnom životu Beograda. "Atelje" je raskrstio sa klasičnim repertoarom i doneo svežinu u teatar. Mira Trailović je nosila veliku energiju, a mi glumci smo živeli i stasavali zajedno sa pozorištem - priča Sokićeva.

Dodaje da za vrijeme nedavnog sukoba glumaca i bivšeg upravnika "Ateljea 212" Kokana Mladenovića nije ulazila u ovo pozorište.

- Treba da se ponosimo imenom Mire Trailović, koja je obeležila ne samo srpsku, nego i evropsku pozorišnu scenu - kazala je Sokićeva.   

Mali filmovi

- Divim se mladim ljudima koji imaju hrabrosti da se posvete filmskoj režiji, jer nije lako naći novac za snimanje filmova. Mala istina mnogo više vredi od velike glamurozne laži, pa je tako i sa filmovima - kaže Ružica Sokić.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana