Festival festivala donosi radost

Ratomir Mijanović
Festival festivala donosi radost

Trebinje - Sunčani grad na jugu Republike Srpske, Trebinje, tradicionalno već decenijama unazad, u julu ključeve grada predaje glumcima, rediteljima i svima koji su vjerni zaljubljenici u umjetnost boginje Talije.

Umjetnici iz gotovo svih krajeva regiona i ove godine pohode ovaj hercegovački grad. Pobjedničkom predstavom Republičkog festivala dramskih amatera Crne Gore – "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" Amaterskog pozorišta NVU "EgoKult" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada u Trebinju je u petak uveče zvanično počeo 60. "Festival festivala".

Komad koji oživljava svakodnevicu marginalizovanih grupa i zalaže se za ukidanje predrasuda i veću odgovornost pojedinca napisala je gimnazijalka Bojana Šolaja. Ova djevojka je režirala predstavu, zajedno sa profesorima Anđelom Novaković i Miroslavom Minićem, a glumačku ekipu čine učenici Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada.

Za glumca večeri žiri publike festivala izabrao je mladog Aleksandra Boškovića.

Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović podsjetio je goste da im ovaj grad "po 60. put daje srce i otvara vrata na ovom festivalu".

- Festival, još od daleke 1957. kada se u prvih 18 godina održavao na hvarskoj Vinjerandi, daje jedinstveni ugođaj publici koja ga u Trebinju njeguje i oplemenjuje decenijama, najprije kao Jugoslovenski festival dramskih amatera, a danas kao "Festival festivala" najboljih amaterskih dramskih ostvarenja u regionu - rekao je Petrović, podsjetivši da gotovo da nema nijednog velikog glumca iz perioda bivše Jugoslavije koji se nije poklonio trebinjskoj publici.

On je istakao da je svih ovih godina festival finansijski pomagao grad Trebinja. Ove godine podrška je stigla i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- Ovaj festival sigurno doprinosi razvoju kulture u Trebinju, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Svim glumcima amaterima želim da osvoje neku od nagrada, a nagrada im je i ta što su došli u Trebinje na "Festival festivala" - istakao je na otvaranju festivala ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Druge festivalske večeri na sceni Kulturnog centra nastupio je ansambl Teatra "Fedra" iz Bugojna koji je izveo predstavu "Posljednja porodica".

Crna komedija i društvena satira o porodici savremenog doba, koja lišena unutrašnje empatije u okruženju kapitalističke beskrupuloznosti i pohlepe traga za izgubljenom ljubavlju i toplinom utočišta, rađena je po tekstu i u režiji Vahida Durakovića. U predstavi igra sedam glumaca bugojanskog pozorišta. Priznanje za glumca večeri žiri publike dodijelio je Fuadu Velagiću.

U Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba "Pozorišni plakat", autora dizajnera Jovana Tarbuka iz Narodnog pozorišta Beograd i Marije Jevtić iz Ateljea 212.

- Ovo su dva primjera kako je moguće od plakata stvoriti umjetničko djelo koje provocira, koje tjera publiku da dođe na predstavu, jer kad pogledate plakat vi tačno znate u kojoj vrsti pozorišta se nalazite - kazao je na otvaranju izložbe dramski pisac Željko Hubač.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj grad Trebinje.

Tradicija

U okviru pratećeg programa, u bioskopskoj sali Kulturnog centra u subotu je održano veče posvećeno jubileju trebinjskog festivala. O šest decenija dugoj tradiciji, važnim momentima ove hronologije i ljudima koji su je obilježili govorili su inicijatori obnove ove pozorišne smotre,  direktor "Festivala festivala" Đorđe Vučinić i član Umjetničkog savjeta Slobodan Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana