Emotivna premijera Lilike u Narodnom pozorištu RS: Hrabro gledanje u oči velikom problemu

Aleksandra Madžar
Emotivna premijera Lilike u Narodnom pozorištu RS: Hrabro gledanje u oči velikom problemu

Banjaluka - Teško je opisati momenat kada se životne sudbine iz realnog života dosele na pozorišnu scenu. To je onaj trenutak kada smo u situaciji da sjedimo mirno i sa nekog drugog horizonta posmatramo možda sebe, svoje najbliže.

Neke priče nas podsjete na živote naših poznanika, a sve nas najčešće opominju da smo na kraju svi mi samo ljudi i da imamo mane zbog kojih se mnoga zla dešavaju.

Na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske u ponedjeljak uveče sama glumica Sandra Ljubojević, ali svojom glumačkom moći oživljava likove koje publika ne vidi, ali osjeća da su tu.

U sali scene "Petar Kočić" odavno nije bilo emotivnije, a komad Dragoslava Mihailovića "Lilika", pisan tako da se jecaji razbijaju smijehom, u režiji Vladimira Đorđevića, pogledao je u oči velikom problemu, nasilju nad djecom, nesređenim odnosima u porodici, teškom odrastanju, nadanjima isprepletenim strahovima i optimizmu koje u sebi kriju oči djeteta.

Oživio je bol koji osjećaju oni nevoljeni i odbačeni. U momentu kada je izgovorena posljednja riječ na sceni mogla se čuti "grmljavina dlanova" u sali. Aplauz jak toliko da se mogao čuti i van zidova pozorišta.

Publika je iz sale izlazila komentarišući odličnu igru Sandre Ljubojević, vidno potresena pričom napisanom davne 1967. godine, nažalost, aktuelnom i danas. Ni Sandra nije krila svoja osjećanja poslije premijere.

- Mnogo je pomiješanih emocija i komentara koji su ostavili na mene veliki utisak onako kao što je predstava ostavila na publiku. Znam da su se u publici smjenjivali suze i smijeh kao i na sceni, ali moram priznati da mi je ova predstava donijela posebno iskustvo - priča ona.

Glumica ne krije da je velika odgovornost biti sam na sceni i vidjeti lica iz publike za koja, dok se ne završi predstava, niste baš sigurni šta misle.

- Svako od nas drugačije doživljava iste stvari, pa izraz lica nekad ne govori mnogo. Tema je veoma delikatna i važna, a ono što je olakšava je Lilikina iskrenost, duhovitost i simpatičnost - kazala je Ljubojevićeva i objasnila da njoj i Vladimiru komplimenti mnogo znače, jer im dokazuju da su na pravom putu.

S njom se složio i Đorđević naglašavajući da su reakcije publike bile neočekivano dobre.

- Mislim da smo ispunili zadatak i da smo ostavili odličan utisak jer retko se dešava na premijernom izvođenju da glumca nagrade takvim aplauzom kao što je bio sinoć slučaj sa Sandrom Ljubojević koja je maestralno iznela lik Lilike - ponosan je Đorđević na svoju koleginicu.

Repriza

Svi oni koji nisu prisustvovali premijeri, a imaju želju da pogledaju komad "Lilika", biće u prilici da to učine u decembru kada će predstava biti ponovo izvedena.

- Mi kao umetnici nemamo drugog "oružja" osim predstava koje ukazuju na određene društvene probleme. Nadamo se da ćemo ovom pričom uticati na svest publike koja će doći da gleda predstavu - naglasio je Vladimir Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana