Dva vijeka predstave na srpskom jeziku

Agencije
Dva vijeka predstave na srpskom jeziku

Kragujevac - Prva profesionalna pozorišna predstava na srpskom jeziku, “Kreštalica” Joakima Vujića, izvedena je prije 200 godina u tadašnjoj Pešti, a ovaj vrijedan jubilej biće danas obilježen u Kragujevcu, prenose agencije.

Knjaževsko-srpski teatar danas će svečano otvoriti novu sezonu, tačno na današnji dan 1813. godine kada je u peštanskom pozorištu “Rondela” izvedena Vujićeva “Kreštalica”.

Proslava će početi ispred zgrade kragujevačkog teatra koncertom trija Udruženja “Art kvart” iz Kragujevca, koji će izvoditi popularnu filmsku muziku.

Nakon toga biće izvedeni songovi iz predstave “Čudo po Joakimu”. Besjedu u čast Vujića održaće predsjednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, a biće izvedena predstava “Noć u kafani Titanik” u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića.

U tekstu povodom jubileja, Bradić kaže da se “vjerovatno bez mnogih glumaca, pisaca i pozorišnih ljudi moglo, ali bez Joakima nije, jer bez njega bi pozorišna umjetnost i kultura Srbije bila sasvim drugačija”.

Izvođenje “Kreštalice” propraćeno je tekstom u “Novinama serbskim” iz Beča koje su 28. avgusta zabilježile da je predstava posebno obradovala mnogobrojnu publiku.

Učesnike prve predstave Vujić je poimenično naveo u predgovoru, štampajući dramu 1814. godine. Bili su to Pelagija Žeravička, Julijana Balog, Stefan Dilber, Jeftimij Stojadinović, Toma Feher, Petar Trifić, Stefan Balog i sam - Vujić.

“Kreštalicu” igraju u pravoj pozorišnoj zgradi, sa ulaznicama, u izvođenju odraslih, među kojima je bilo i troje profesionalaca. Zbog te predstave i zbog svog kasnijeg pozorišnog rada, Vujić je nazvan “ocem srpskog pozorišta”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana