Dugalić besjedom otvorio 26. Teatar fest u NPRS (FOTO)

Ilijana Božić
Dugalić besjedom otvorio 26. Teatar fest u NPRS (FOTO)

BANjALUKA- Ovakvi događaji su nešto za šta se svi držimo kao za dokaz pred nama samima da odolevamo i opstajemo uprkos svemu, da još ima i biće među nama onih koji imaju dnage i da stvaraju, i da brinu i o gladi i o sitosti onih koji su našeg stvaralaštva željni.

Riječi su glumca i profesora Nebojše Dugalića u besjedi kojom je večeras otvorio 26.  Teatar fest "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Direktorica NPRS Dijana Grbić istakla je da će 26. put zaredom svjetla pozornice u Narodnom pozorištu Republike Srpske obasjati učesnike, prijatelje i goste Teatar festa "Petar Kočić".

- Kao i do sada, sa velikom radošću smo se upustili u organizaciju ovog, već uveliko prepoznatljivog, regionalnog pozorišnog događaja, po ko zna koji put pokazujući i dokazujući da nam je na prvom mjestu pozorišna umjetnost. Našoj poštovanoj publici smo, potpuno vjerujući ukusu selektorke Nataše Ivančević, i ove godine pripremili najbolje iz regionalne pozorišne produkcije i smatramo da nećemo iznevjeriti očekivanja svih koji nas podržavaju-rekla je  Grbićeva.

Publika je večeras imala priliki da uživa u spektakularnom koncertu spoznaje "Njegoš i Kočić-korijeni" u izvođenju Simfonijskog orkestra NPRS.

Umjetnički direktor i dirigent  Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta RS Dušan V. Urošević istakao je da  sve predstave na ovogodišnjem festivalu nameću jednu misao "Ko sam ja?", koja dovodi do neprestanog preispitivanja likova.

"Ko sam ja?je ujedno i slogan ovogodišnje manifestacije.

- Ukoliko bismo isto pitanje, u muzičkom smislu, postavili sebi, po mom mišljenju odgovor bismo pronašli u stvaralaštvu domaćih kompozitora. Zato smo smatrali da se na repertoaru mora naći kompoziciija Vladimira Vlade Miloševića-kazao je Urošević.

Objasnio je da program ovog koncerta spaja na jednom mjestu riječi mudrog vladike Njegoša i pisca i tribuna Petra Kočića, a sve to zahvaljujući muzičkom jeziku Vlade Miloševića i Rajka Maksimovića.

- Upravo ova činjenica daje, u muzičkom smislu, odgovor na pitanje "Ko sam ja?“, odnosno "Ko smo mi?"-zaključio je Urošević.

Takmičarski dio festivala počinje sutra, a čast otvaranja pripala je Narodnom pozorištu iz Sombora, koje će izvesti predstavu "Ljudi od voska". Nakon njih svoje umijeće će pokazati Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa predstavom "Crvena voda", zatim pozorište "Bora Stanković" iz Vranja sa komadom "Ništa nećemo zaboraviti", Bosansko narodno pozorište iz Zenice sa predstavom "Drama o Mirjani i ovima oko nje" i Narodno pozorište u Beogradu sa predstavom "Očevi i oci".

U čast nagrađenih u nedjelju će biti odigfana prefstava "Sitnice koje život znače" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana