Druženje sa Trbom i Dugim probudilo maštu i smijeh

Cvija Mrkonjić
Druženje sa Trbom i Dugim probudilo maštu i smijeh

Banjaluka - Smijeh i graja dječijih glasića, te velika gužva obilježili su promociju dugo iščekivane bajke "Avanture Trbe i Dugog", autora Jelene Kojović-Tepić i ilustratora Dejana Mijatovića, koja je održana u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Prva banjalučka bajka predstavljena je u ponedjeljak uveče, a prije toga mnogobrojni mališani su u okviru radionice bojili i sastavljali papirne igračke junaka iz priče.

Djeca i roditelji nisu krili oduševljenje prvom banjalučkom slikovnicom čiji glavni likovi Trba i Dugi kreću u avanturu spasavanja šašave Princeze, a najzanimljiviji lik iz ove bajke je neobični Zmaj iz ugledne porodice koji pravi odlične kolače.

Prema riječima autorke, debeli i njegov mršavi drugar, glavni likovi, nisu naročito omiljeni u društvu, ali su jako dobri, čista srca i spremni da budu dobri prijatelji.

- Priča je nastala spontano tokom jednog ljetovanja kada mi je ponestalo knjiga za čitanje sinu - rekla je Jelena te zahvalila cijelom timu koji je pomogao da nastane ova slikovnica.

Likove koji su se rodili iz Jelenine šarene mašte na fantastičan način je oživio Dejan Mijatović, a s obzirom na to da ne voli mnogo da priča i da mu je draže da se izražava kroz crtež, na promociji je samo kratko kazao da je oduševljen što je slikovnica doživjela prvu promociju.

Jelena već piše dvije nove knjige, a osim najavljenih nastavaka ove lude avanture biće još iznenađenja kojima se mališani veoma raduju.

- Knjiga je samo početak jedne priče koju radimo prvenstveno zbog naše djece, ali i svih ostalih mališana. Osim nastavaka, cilj nam je i da uradimo animirani film o ovim junacima - rekao je izdavač i producent knjige Mladen Đukić.

Nesumnjivo je da Jelena ima talenat i moć da djecu motiviše da zakorače u ovu priču i da zajedno sa likovima putuju kroz nju, a recenzent priče Larisa Pejić smatra da ova avanturistička bajka zaslužuje i jednu predstavu u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Autoru je na sjajnom tekstu, te volji i entuzijazmu da divnu priču koju je pričala svom mališanu prenese na papir čestitala direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sara Vujković dodajući da ju je oduševio i Mijatovićev i Đukićev rad na sjajnoj vizuelizaciji slikovnice.

Trba, Dugi, Zmaj i Princeza su sigurno na početku jednog uspješnog poglavlja i spremni su da povedu čitaoce u svijet neobičnih junaka koji, zahvaljujući svojim različitostima i spremnosti da rade zajedno, mogu da prođu prepreke s kojima se ne može izboriti ni čitava vojska vitezova.

Kikstarter

"Avanture Trbe i Dugog" prvenstveno je bilo moguće kupiti na sajtu "Kikstarter", a zahvaljujući desetinama kupaca koji su podržali knjigu, omogućeno je i njeno štampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana