Drama Djelidba pobjednik festivala

Dijana Duljić
Drama Djelidba pobjednik festivala

Doboj - Predstava "Djelidba", koju je po tekstu Skendera Kulenovića režirao Marko Misirača, a koju su odigrali glumci Pozorišta Prijedor, pobjednik je 15. jubilarnog Teatar festa "Doboj 2013", koji je završen u petak uveče na velikoj sceni Centra za kulturu i obrazovanje.

- Komad "Djelidba" odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umijeće, jasna i perfektna roditeljska poetika, koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima i koja ide u red predstava koje se imenuju kao totalni teatar - obrazložila je član žirija, književnik i predsjednik Udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Osim nje, u žiriju su bili i dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman i stručni saradnik dobojskog Centra za kulturu Vojo Čakarević. Žiri je napomenuo da su sve odluke o nagradama donijeli jednoglasno.

Za najbolju glumicu festivala proglašena je Radenka Ševa za ulogu Ljubinke u predstavi "Žiranti" u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Enes Salković dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu za tumačenje lika Kandidata u predstavi "Razred" u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

Prema odluci žirija, specijalna nagrada pripala je Goranu Damjancu za režiju predstave "Razred", za koju je tekst napisao Matjaž Župančič. Na ovogodišnjem Teatar festu publika je ocjenom 4,83 za najbolju predstavu proglasila komad "Jasmin na stranputici" u izvođenju pozorišta "Slavija" iz Beograda.

Organizator 15. Teatar festa "Doboj 2013" bio je Centar za kulturu i obrazovanje, dok je generalni pokrovitelj bio grad Doboj.

Festival je trajao od 19 do 24. maja, a u takmičarskom dijelu nastupilo je pet predstava. Na završnoj večeri dodijeljene su festivalske nagrade i nastupilo je Gradsko amatersko pozorište iz Doboja sa Gogoljevim "Revizorom", u režiji Gordane Vasić.

Na repertoaru festivala bili su "Jasmin na stranputici" u izvođenju pozorišta "Slavija" iz Beograda, crna komedija "Razred" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, predstava "Djelidba" Pozorišta Prijedor. Publika je imala priliku da pogleda i komediju "Sokin i Bosina" u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda, kao i komad "Žiranti" Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Glumci

Glumačku ekipu "Djelidbe" čine članovi domaćeg ansambla Radenko Bilbija, Darko Cvijetić, Rade Stupar, Dean Batoz, Siniša Vučićević, Želimir Rivić i Mirela Predojević. Gostujući glumci su Goran Jokić i Aleksandar Stojković iz Narodnog pozorišta Republike Srpske i Slobodan Ćustić iz Beogradskog dramskog pozorišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana