Dragana Marić, glumica, o prvom “Juhu festu” u Gradskom pozorištu “Jazavac”: Druženje i maštanje najzdraviji put za djecu

Ilijana Božić
Dragana Marić, glumica, o prvom “Juhu festu” u Gradskom pozorištu “Jazavac”: Druženje i maštanje najzdraviji put za djecu

BANjALUKA - Mnoštvo zanimljivih predstava, radionica, zabavnih i sportskih događaja očekuje mališane na prvom “Juhu festu” koji počinje danas u 18 časova koncertom za bebe u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci.

Nakon toga, u 20 časova počeće koncert “Jazavčića” i “Vrapčića”, a dječaci i djevojčice imaće priliku da uživaju u druženju i bogatim sadržajima do 7. aprila.

Glumica Dragana Marić, jedan od osnivača i voditelja Studija “Jazavac”, kazala je “Glasu Srpske” da veliku pažnju posvećuju razvijanju programa za djecu, te da, pored dječije “Juhu scene”, koja postoji već desetak godina, imaju i Studio “Jazavac”, kao i Muzičko-dramski atelje.

- Da bismo skrenuli pažnju na svoje aktivnosti, došli smo na ideju o dječijem festivalu na kojem će prve godine biti prikazana sva naša ostvarenja, ali i organizovane brojne edukativne radionice. Na “Juhu” repertoaru imamo nekoliko predstava kojima se oduševljavaju i mališani i roditelji, što je za nas ogromno zadovoljstvo. Dokaz za to je više od 50 izvođenja svakog komada koji smo producirali - rekla je Marićeva.

Ističući značaj “Juhu festa”, ona je naglasila da su se nakon dvije godine izolacije od kulturnih i društvenih aktivnosti konačno otvorile mogućnosti za masovnija druženja, posjete škola iz okolnih gradova i opština.

- Djeca organizovano posjećuju pozorište, a njihova sreća i oduševljenje prilikom gledanja predstave pokazatelji su želje i radosti da se druže, putuju i zajedno maštaju. Ta zajednička sreća najzdraviji je put ka razvoju stabilne i srećne djece.  Podnaziv festivala je “Sedam dana igara”, pa nam je želja da tih dana cjelodnevno kroz “Jazavac” cirkulišu djeca, da kući odlaze s osmijehom, bogatiji za nova saznanja i drugare - rekla je ona i dodala da je u tome najveći značaj ove manifestacije.

Naglasila je da “Juhu fest” s razlogom počinje koncertom za bebe, jer su svjesni gotovo nepostojećeg sadržaja za bebe do prve godine života.

- Na prijedlog naših drugara koji čine Duo viola “Duola”, a koji su i sami roditelji, došli smo na ideju da bebama i njihovim roditeljima u jednom lijepom ambijentu, uz obrade dječijih pjesmica, ali i uz klasičnu muziku, pružimo poseban doživljaj - ispričala je Marićeva.

Objasnila je da je kultura stub svega, te da ukoliko je mi kao odrasli ljudi na pravi način budemo pružali mladim naraštajima, oni će znati da je koriste.

Program

Drugog festivalskog dana, u subotu, u 18 časova biće izvedena predstava “Put po svijetu na trotinetu”, a u nedjelju u 18 komad “Pustolovine Boleta komete”. U ponedjeljak u 18 časova mališane očekuje predstava “Kako su postale ružne reči”, a u utorak u 18 “Vitez iz Vilsonove”. Najmlađa publika 6. aprila od 18 časova moći će da pogleda komad “Ježeva kućica”, a 7. aprila u 20 sati na repertoaru je “Gospodar muva” za tinejdžere. Pored toga, biće organizovane i radionice, za koje je neophodna prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana