Dragan Petrović: Predstava „Prozor“ govori o dječaku koji je žrtva nasilja

Tanjug
Dragan Petrović: Predstava „Prozor“ govori o dječaku koji je žrtva nasilja

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Dragan Petrović koji je govorio o svojoj ulozi u predstavi „Prozor“, koja će biti izvedena 17. avgusta u Areni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Petrović je podsjetio da je predstava reditelja Nikole Bundala, po tekstu Katarine Nikolić, imala premijeru 2023. godine u okviru projekta BDP-a „Novi glasovi“.

Prema njegovim riječima, „Prozor“ je dobio nagradu Hartefakt kuće za najbolji društveno-angažovani tekst.

„Pratimo priču dječaka koji je žrtva nasilja. Mi smo se kroz prizmu obrazovnog sistema bavili nasiljem generalno, sa posebnim akcentom na vršnjačko nasilje“, istakao je glumac.

Prema njegovim riječima, predstava prati kako dječak biva malteretiran od strane vršnjaka, roditelja i čitave okoline, a kasnije shvatamo da je nasilnik takođe žrtva porodičnog nasilja.

„Zadatak nam je bio da se publika zapita zašto je to tako, dokle će to tako biti i kako to rešiti. Ako uspemo jednog čoveka da motivišemo da negde, nekad spreči neku vrstu nasilja, ili bar da ne učestvuje, mislim da smo uradili dobar posao“, istakao je glumac.

U predstavi igraju i Stefan Starčević, Aleksandar Jovanović, Marta Bogosavljević i Nevena Kočović, a Petrović je rekao da je za njega najveći izazov bio da u svojoj ulozi nađe tačan ritam dječaka i da se vrati deset godina unazad.

Petrović je ocijenio da je zadatak pozorišta da utiče na procese u društvu, da osvješćuje, budi i uči ljude.

Ocijenivši da je projekat „Novi glasovi“ sjajna stvar za mlade glumce, reditelje, pisce i producente, Petrović je dodao da je to vrhunska prilika da se pokažu i dokažu nakon završetka akademije.

„Jako lepo od BDP-a što su nam pružili priliku da i mi pokažemo svoju priču. Značajno je što dolaze starije kolege da nas gledaju“, naveo je glumac.

Pomenuvši da je u okviru „Novih glasova“ igrao i u komadu „U se, na se i poda se“, Petrović je istakao da je jako lijepo kada sa starijim glumcima „posle predstave sednete, pričate, razmenjujete mišljenja, a oni vam daju savete.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana