Dječije pozorište Republike Srpske uspješno zatvorilo 68. sezonu

Branislav Predojević
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske

BANjALUKA - Lutkarskom predstavom “Tri praseta” Dječije pozorište Republike Srpske ozvaničilo je završetak 68. sezone nacionalnog teatra za djecu Srpske, koju su obilježila 184 izvođenja predstava.

Ansambl DPRS najavljuje da je plan da novu sezonu otvori lutkarska predstava “Princezine pocijepane cipelice”, u režiji Slavča Malenova iz Bugarske.

- Rad na ovoj predstavi počinje u oktobru, paralelno sa 23. Međunarodnim festivalom pozorišta za djecu, koji će od 13. do 19. oktobra predstaviti ansamble iz 15 država svijeta, saopšteno je Dječijeg pozorišta Srpske.

Iz ovog teatra su podsjetili da je 68. sezonu zvanično otvorila premijera “Crvenkapice”, u režiji Ljudmile Fedorove, nakon čega su slijedile još tri premijere - “Bajka o malom Nikoli”, u režiji Emilije Mrdaković, “9 života mace Lukasa”, u režiji Vanje Jovanovića i “Tri praseta”, u režiji Branislave Stefanović.

- Iza ansambla Dječijeg pozorišta u 68. sezoni su 184 izvođenja, a predstave je gledalo više od 30.000 posjetilaca. Pozorište je igralo u opštinama i gradovima Srpske - Doboju, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Bileći, Gacku, Gradišci, Laktašima, Foči, Novom Gradu i drugim lokalnim zajednicama, u kojima nas je publika dočekala sa oduševljenjem - naveli su iz Dječijeg pozorišta Srpske.

Pozorište je učestvovalo i na brojnim međunarodnim festivalima te je predstava “Sedam gavranova”, u režiji Jakuba Maksimova, pobijedila i osvojila gran pri na 12. Lutkarskom bijenalu u Bugojnu, uz koji je dobila i još dvije nagrade: nagradu za najbolju dramaturgiju i nagradu za najbolju kreaciju lutaka. Predstava “Sedam gavranova” bila je i u selekciji 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica i osvojila gran pri žirija publike. 

Predstava “Bio jednom jedan lav” u režiji Nikole Bundala učestvovala je na trećem Međunarodnom lutkarskom festivalu u Mostaru gdje je osvojila tri nagrade: nagradu za najbolju muziku, glumačku nagradu Nikoli Milakoviću i nagradu za najboljeg glumca Đorđu Jankoviću. “Lav” je učestvovao i na 29. Međunarodnom lutkarskom festivalu LUT fest u Istočnom Sarajevu gdje je osvojio nagradu pod nazivom “Novi izazovi u lutkarstvu”.

- Kruna uspjeha za “Lava” dogodila se na Zvezdarištu, na 18. Dečjem pozorišnom festivalu “Pozorište Zvezdarište” u Beogradu, gdje je u impresivnoj i zavidnoj konkurenciji sa jedanaest predstava iz regiona, banjalučka predstava, proglašena najboljom i osvojila Gran pri - naveli su iz ovog pozorišta.

Po broju izvođenja, Dječije pozorište igralo je svoje predstave svaki drugi dan, što i 68. sezonu pozicionira kao uspješne dane i mjesece predanog rada za najmlađe, zaključili su iz ovog pozorišta.

ANKARA

Jedno od zapaženijih gostovanja Dječijeg pozorišta Republike Srpske jeste izvođenje predstave “Lav” u Turskoj.

Predstava Nikole Bundala nije ostavila ravnodušnim ni selektora 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Male dame i mala gospoda” u Ankari, u Turskoj.

- Tako su naši glumci boravili u Ankari od 24. do 29. aprila i na turskom jeziku odigrali šest predstava u organizaciji Generalne direkcije turskih državnih pozorišta - naveli su iz pozorišta. Tom prilikom “Lav” je nagrađen Specijalnom plaketom festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana