Divlja sam i buntovna poput moje Katarine

Aleksandra Madžar, Foto: V. Tripić
Divlja sam i buntovna poput moje Katarine

Banjaluka - Bila sam jako srećna kada sam čula da sam u podjeli uloga za predstavu “Ukroćena goropad”. Mogu samo da poželim svakom mladom glumcu, a i svim glumcima da dobiju jednu takvu ulogu.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” mlada srpska glumica Anja Stanić, koja je u novom pozorišnom komadu “Ukroćena goropad” Viljema Šekspira, u režiji Vladana Đurkovića, tumačila naslovnu ulogu Katarine.

- Moj prvi susret sa Šekspirom bio je u komadu “Hamlet”, kada sam igrala Ofeliju na tvrđavi Kastel. Uvijek je zadovoljstvo i privilegija za svakog glumca da radi jednog tako velikog pisca kao što je Šekspir - kaže Stanićeva i dodaje da je rad na takvim pozorišnim komadima uvijek inspirativan i zanimljiv.

Otkriva da i sama, u privatnom životu, ima dosta sličnih osobina kao “divlja i buntovna” Katarina koju je igrala.

- Prije svega sličnost je taj moj temperament i impulsivnost. Moram priznati da kažem uvijek ono što mi je prvo na srcu i na pameti i da često ne razmišljam o posljedicama izgovorenih riječi - kaže Stanićeva i dodaje da je svjesna da osobine koje ima nisu baš dobre, pa se trudi da ih kontroliše.

Kraj predstave i prikazivanje muško-ženskih odnosa Šekspir nije tako napisao kako su reditelji i glumci prikazali publici.

- Šekspir je napisao da je ljubav ta koja učini da Katarina i Petručio žive u skladnom braku u kojem uspijevaju da pomire svoje karaktere i da se prilagode jedno drugome - navodi Stanićeva.

Kako kaže reditelj Đurković, napravio je drugačiji kraj predstave po kojem su njih dvoje ostali neprilagođeni jedno drugom, a prevaspitavanje Katarine je preraslo u maltretiranje.

- Katarina je postala ljuštura, žena koja je ostala bez duha, bez svoje suštine - kaže Stanićeva i dodaje da je reditelj na ovaj način predstavio tešku poziciju žene u savremenom društvu.

Stanićeva ne krije zadovoljstvo zbog uspješne premijere “Ukroćene goropadi”.

- Srećna sam jer smatram da smo uradili dobar komad. Svaka glumica koja bi radila na liku dala bi mu neki svoj poseban pečat i to bi bila samo njena Katarina, kao što je ova samo moja - smatra ona.

Kada je riječ o komadima na kojima bi željela u budućnosti da radi, ističe da su to klasici poput Dostojevskog i Čehova, te da vjeruje da su to komadi koje svaki glumac priželjkuje da igra.

- Najljepši je taj proces stvaranja novog života umjetnosti. To je ujedno istraživanje i samog sebe i kao ličnosti i kao glumca, kada otkrivamo neke nove prostore u sebi, koje i ne naslućujemo - zaključuje Anja Stanić.

“Vojna akademija”

- Koliko ja znam i koliko sam čula iz veoma pouzdanih izvora, nastavak serije “Vojna akademija” će biti. Snimanje bi trebalo da počne u martu iduće godine, tako da se sljedeće jeseni očekuje novih četrnaest epizoda - otkriva Stanićeva, ali ipak dodaje da dok ne krene snimanje, ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana