Direktor DPRS Predrag Bjelošević: Zadovoljstvo uljuljkuje duh i sputava kreativnost

Aleksandra Madžar
Direktor DPRS Predrag Bjelošević: Zadovoljstvo uljuljkuje duh i sputava kreativnost

Banjaluka - Lijepo je voditi jednu kuću koja je samo u posljednje dvije decenije igrala u 17 država, od Londona do Sibira i od Izmira do Varšave. Od lokalnog dječijeg pozorišta postali smo nacionalno pozorište za djecu, izgradili novu dvoranu uz ogromno razumijevanje Vlade RS i grada Banjaluka, sagradili Muzej pozorišnih lutaka jedini u jugoistočnoj Evropi pa i šire, ali moglo se sve to i ranije.

Ovim riječima direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević govori za "Glas Srpske" da li je zadovoljan onim što su on i njegov kreativni tim, kao i svi glumci, napravili u godinama ispunjenim iskonskom umjetnosti, koje su ostale iza njih.

Baš kao i svi oni koji svom poslu poklanjaju najiskreniji dio sebe i koji svojim uspjesima sami sebi postavljaju više standarde, a smatraju da uvijek može bolje, tako i Bjelošević ističe da u principu ne zna biti zadovoljan.

- Uslovno bi se moglo reći da sam zadovoljan. Možda na kratko vrijeme. Uvijek može bolje. Zadovoljstvo uljuljkuje duh i sputava kreativnost. Znam samo da djeca zaslužuju da bar dok ne odrastu žive u bajci u kojoj pobjeđuje ljubav, pozitivni junaci i ostvaruju se najljepši snovi, a mi im to pokušavamo omogućiti - istakao je on.

Kuća od snova, kako je Bjelošević odmila naziva, ove godine proslavlja veliki jubilej, 60. pozorišnu sezonu, koja će zaista biti posebna, ispunjena bogatim programom i velikim planovima. Prvi na listi novih života umjetnosti koji se trenutno postavlja na scenu je neverbalni komad "Odisej" u režiji poznate rediteljke iz Bugarske Biserke Kolevske.

- Pozorište je ušlo u svoju 60. profesionalnu sezonu i stoga svaki projekat mora imati svoju težinu. Veliki je izazov postaviti na scenu "Odiseja". Već se u regionu počelo pričati o tome. Naravno, to je i veliki rizik, ali koji za pozorište, ukoliko ga ostvarimo kako želimo, može biti od ogromnog značaja - smatra Bjelošević.

Poslije 14. međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji počinje ovog vikenda, u subotu, 3. oktobra, na kome će učešće uzeti trinaest teatara iz deset država, priča Bjelošević, odmah već 10. oktobra počeće da radi na predstavi "Tri praseta" po tekstu i režiji Nikole Pejakovića.

- Planiramo da i ove godine zbog prelijepog prošlogodišnjeg iskustva organizujemo kulturno-humanitarnu manifestaciju "Snješkovo" kada će na petnaest dana u pozorište useliti Snješko Bijelić sa svojim drugarima, Svetim Nikolom i Djeda Mrazom, gdje će zajedno djeci praviti radionice plesa, glume, crtanja, druženja sa piscima za djecu - najavio je on.

Poslije Nove godine, otkriva direktor dječijeg teatra, u planu je postavljanje na scenu predstave za tinejdžere u režiji Kokana Mladenovića, a nastavljaju i da rade na predstavama za bebe.

- Planova ima mnogo, ali vrijeme je ponovo sve nepredvidivije. Umjetnost je zavisna od ekonomije. Nisam siguran da ću u narednih nekoliko sezona vidjeti na našoj pozorišnoj sceni veliku ansambl predstavu "Ep o Gilgamešu", o kojoj dugo sanjam i sa kojom sam želio da završim svoju umjetničku i svaku drugu pozorišnu karijeru - rekao je Bjelošević.

Svima koji prate rad ovog teatra poznato je da komade za djecu postavljaju poznati svjetski reditelji, da su predstave visokog kvaliteta i da je najmlađa publika, kao i njihovi roditelji, godinama zadovoljna.

- DPRS je još 1995. godine doveo prvog stranca reditelja Ljubomira Ralčeva nakon koga su režirali najugledniji svjetski reditelji kao što su Aleksej Ljeljavski iz Minska, Tereza Durova iz Moskve, Hartmut Lorenz iz Berlina, Slavčo Malenov i Bonjo Lungov iz Sofije, Robert Valtl iz Ljubljane, Živomir Joković, Kokan Mladenović, Branislav Kravljanac, Jug Radivojević i mnogi drugi - podsjetio je Bjelošević i dodao da samo najbolji mogu napraviti najbolje.

Dječije pozorište RS ispunjavajući svoj program za 2015. godinu, kako kaže, angažovalo je vrsne umjetnike iz Bugarske o kojima duguju posebnu zahvalnost, jer su postavljajući na scenu "Tužnog princa", u stvari postavile kultnu predstavu teatra koja se izvodi od 30. aprila 1998. godine do danas.

Rediteljka Biserka Kolevska, kao i scenograf i tvorac lutaka Svila Veličkova, režirale su i Mocartovu "Čarobnu frulu", kao operu sa lutkama, "Princezu na zrnu graška", a sa predstavom "Odisej" imaju čast da svečano otvore 60. pozorišnu sezonu.

"Odisej"

- Mališane očekuje uzbudljivo scensko putovanje glavnog junaka Odiseja, koji će oživjeti svoj san o povratku na Itaku prelijepoj vjernoj Penelopi prolazeći niz peripetija i iskušenja iz kojih izlazi kao pobjednik. Ovo je priča o vjernosti i ljubavi koje daju snagu ljudima da opstanu u najtežim, bezizlaznim trenucima i ostvare svoj san u životu. Mislim da će djeca, ali jednako i odrasli, uživati u čarobnoj vizuelizaciji filmskog tipa i scenama u kojima se smjenjuju junaci priče u tehnikama bojenog teatra sjenki, lutaka i igre uživo - naglasio je Predrag Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana