Danilo Kerkez: Lik Principa igram sa žarom

Aleksandra Madžar
Danilo Kerkez: Lik Principa igram sa žarom

Banjaluka - Gavrila Principa i sve članove "Mlade Bosne" doživljavam kao heroje, ne samo 1914. godine nego čitavog jednog vijeka.

ekao je ovo za "Glas Srpske" mladi glumac Danilo Kerkez, koji u predstavi "Četrnaesta" Narodnog pozorišta Republike Srpske tumači lik Gavrila Principa. Kerkez je student  četvrte godine glume na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, a uloga u komadu rediteljke Ane Đorđević otvorila mu je vrata nacionalnog teatra Srpske.

- Ulozi Gavrila Principa posvetio sam se detaljno i sa velikim žarom. Niko ne treba da se stidi njegovog imena, niti da se plaši da ga izgovori glasno. Gavrilo je istinski želio dobro svom narodu - kazao je Kerkez.

Ističe da mu rad na ovoj predstavi predstavlja veliku čast, a posebno ga raduje što je imao priliku da radi sa rediteljkom Anom Đorđević.

- Ona je sa gotovo identičnom glumačkom ekipom stvorila predstavu "Radnička hronika", koju ocjenjujem kao najbolju u proteklih nekoliko godina u Narodnom pozorištu RS. Igrajući u komadu "Četrnaesta" i ja sam dobio priliku da budem dio kvalitetnog pozorišnog tima - istakao je Kerkez.

Činjenica da je novi komad rađen poput dokumentarca, gdje se scene smjenjuju kao na filmu, Kerkeza je dodatno inspirisala za ulogu.

- Veoma sam zadovoljan kako je publika primila predstavu na premijeri, ali i kako su je prokomentarisali ljudi koji se godinama bave pozorišnom umjetnošću. Vjerujem da će "Četrnaesta" biti jednako dobro prihvaćena i u drugim gradovima Srpske, ali i van njenih granica, kao i da će učestvovati na festivalima - kaže Kerkez.

Kao i ostali glumci u novoj predstavi Narodnog pozorišta RS, i Kerkez je igrao još nekoliko sporednih likova u komadu.

- Glumački poziv koji sam odabrao čini me srećnim i ispunjava me. Jednostavno, gluma je moj način života - kazao je Kerkez.

Diplomska monodrama

- Mnogo sam razmišljao o izboru diplomske predstave. Kao najkonkretniji izbor nameće se monodrama, ali još nisam donio konačnu odluku koji će to komad biti - kaže Danilo Kerkez.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana