Dani malih stvari u Trebinju: Priča o sudbini žene za početak

Ratomir Mijanović
Dani malih stvari u Trebinju: Priča o sudbini žene za početak

Trebinje - Monodramama i master radovima studenata glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u nedjelju uveče je u Trebinju počeo jubilarni 10. interdisciplinarni fest "Dani malih stvari".

Festival kamernih pozorišnih formi u organizaciji Kulturne scene "Male stvari" otvorila je predstava "Bog da prosti", glumački master rad Anite Stojadinović.

Monodramom, rađenom po motivima romana "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, mlada glumica je publici donijela svjedočanstvo o stradalničkoj sudbini žene u patrijarhalnom svijetu malog rudarskog mjesta u Srbiji.

- Izabrala sam ovaj tekst, jer mi je blizak. I ja dolazim iz kraja odakle je Mihailovićeva Petrija - dosta mi je poznat i dijalekat i karakter žena u tom kraju - istakla je Stojadinovićeva i dodala da je izuzetno zadovoljna prijemom trebinjske publike.

U drugoj predstavi večeri Dušan Matejić izveo je monodramu "Dnevnik jednog ludaka" po tekstu Nikolaja Vasiljevića Gogolja. Ispovijest činovnika, mentalno oboljelog od nesrećne ljubavi, u Matejićevoj interpretaciji žanrovski se pomjera "od psihološkog realizma, preko groteske i komedije, do tragičnog završetka".

- Od malog i nevažnog čovjeka moj lik u svom imaginarnom svijetu postaje kralj Španije. U sudaru sa svijetom realnosti on postaje svjestan svog teškog unutrašnjeg nesporazuma, nakon čega odlazi u svoju ličnu tragediju - kaže mladi glumac i dodaje da je izvođenje monodrame u Trebinju prva repriza nakon premijere i odbrane master rada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu prije dvije sedmice.

Na svečanom otvaranju festivala, povodom dva jubileja - 10 godina "Dana malih stvari" i 15 godina dramskih radionica KC "Male stvari" - pozorišnim prijateljima, zaslužnim pojedincima, ustanovama, sponzorima i medijskim kućama dodijeljene su plakete i zahvalnice.

Iz Kulturne scene su podsjetili da su zahvaljujući "Danima malih stvari" u proteklih deset godina na trebinjskim scenama zaigrala brojna poznata glumačka imena regiona, dok je za to vrijeme u produkciji Kulturne scene nastalo više od 30 profesionalnih i amaterskih dramskih i lutkarskih predstava, sa više od 700 igranja i 150.000 gledalaca, te preko stotinu nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Često su nagrađivane, podsjećaju, i predstave omladinskog i pozorišnog stvaralaštva za djecu, kojih je u produkciji Kulturne scene bilo više od četrdeset, dok je za 15 godina rada kroz dramske radionice "Malih stvari" prošlo više od 1.200 djece i mladih.

Program

Druge večeri festivala trebalo je da nastupe gosti iz Kosovske Mitrovice - Fakulteta umetnosti Priština, sa predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića, a festival će večeras u 20 časova zatvoriti DIS Pozorište mladih iz Banjaluke predstavom "Terapija". Ulaz na sve predstave je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana