Crni humor kupio publiku

Aleksandra Madžar
Crni humor kupio publiku

Banjaluka - Sala ispunjena zaljubljenicima u pozorišnu umjetnost, dug i jak aplauz, kao iskrena podrška glumcima, koji su na daskama "Jazavca" izveli predstavu "Usamljeni zapad", dio je atmosfere u kojoj je otvoren Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 05".

Čast da otvori festival, koji se održava pod sloganom "Svježa krv", pripala je učenici banjalučke Gimnazije Milici Malešević, autoru dramskog teksta "Andrija", koji je praizvedbu doživio na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac", koje je organizator festivala. Uroš Jakovljević, Mateja Popović, Miodrag Radonjić i Marija Stokić pokazali su svoj talenat kroz crnu komediju jednog od najslavnijih pisaca britanske drame Martina Makdona i u režiji Dragana Petrovića Peleta. Komad Beogradskog dramskog pozorišta izveden je prve festivalske večeri.

Pozorišna priča, koja je publiku iz trenutka u trenutak šokirala i nasmijavala, pokazala je neobične okolnosti u kojima su se našli likovi, kao i atipične životne stavove koje zastupaju.

- Jedan od glavnih ciljeva festivala je da se publici predstave mladi ljudi Srpske i regiona i da naši gosti, mladi glumci, dobiju mogućnost da osvoje neku od svojih prvih nagrada - rekla je direktor festivala glumica Dragana Marić.

Poslije izvođenja predstave Marićeva je uručila zahvalnicu direktoru Beogradskog dramskog pozorišta Maši Mihailović.

- Veoma sam zahvalna glumcima Dragani Marić i Ljubiši Savanoviću što su nam ukazali povjerenje i što je publika imala priliku da pogleda predstavu "Usamljeni zapad", koja je sa razlogom pronašla svoje mjesto pod umjetničkim nebom Beogradskog dramskog pozorišta - rekla je Mihailovićeva.

U okviru pratećeg programa svake festivalske večeri biće održan okrugli sto, gdje će publika imati priliku da razgovara sa mladim glumcima iz predstava koje su na repertoaru "Zapleta".

"Helverova noć"

Predstava "Helverova noć" Pozorišta Prijedor biće izvedena sutra  u 20 časova na sceni Gradskog pozorišta "Jazavac". U komadu, po tekstu Ingmara Vilkvista, u režiji Radenka Bilbije, svoje kreacije pokazaće glumački dvojac Dean Batoz i Mirela Predojević. Ovaj tekst je na glasu kao najbolje djelo poljske dramske književnosti u posljednjih 20 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana