Četrnaesta uz aplauze

Aleksandra Madžar
Četrnaesta uz aplauze

Brčko - Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske pokazao je svoje glumačke kreacije izvodeći predstavu "Četrnaesta" u okviru takmičarskog dijela programa 30. susreta pozorišta BiH u Brčkom.

Predstavu je režirala Ana Đorđević koja je zajedno sa glumcima "gustim sitom prosijala bujnu rijeku istorijske građe, o misterioznom liku Gavrila Principa".

- Dali smo svoj maksimum i mislim da smo na visokom nivou izveli predstavu za koju svi smatramo da ima velike kvalitete. Po reakciji festivalske publike vidjelo se da je zadovoljna - rekla je glumica Sandra Ljubojević.

Predstava koja je izvedena u srijedu uveče našla se na repertoaru Susreta, jer se kako kaže selektor Vlado Kerošević, odlično uklapa u propozicije ovogodišnjeg festivala.

- Đorđevićeva je uspjela da mnogo istorijskih činjenica pretvori u brojne dijaloge na sceni - kazao je Kerošević.

U prikupljanju istorijske građe rediteljka se oslanjala na knjigu "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera. U predstavi igraju Branko Janković, Goran Jokić, Željko Erkić, Zlatan Vidović, Sandra Ljubojević, Miljka Brđanin-Babić, Dragana Marić, Danilo Kerkez i Ivan Perković.

Za scenografiju u predstavi "Četrnaesta" zadužena je Dragana Purković-Macan, za kostime Ivana Jovanović, a muziku je radio Petar Topalović.

- Nastojali smo da napravimo predstavu i o Francu Ferdinandu i o Gavrilu Principu, o njihovom odrastanju i o svemu onome što je uslovilo da se njih dvojica jednog dana sretnu u Sarajevu - istakao je glumac Goran Jokić.

Uloge

U predstavi "Četrnaesta" nema glavnih uloga. Svi glumci koji su u podjeli imaju podjednako veliki prostor u komadu. Ulogu Gavrila Principa igra mladi Danilo Kerkez, student četvrte godine glume, a Franju Ferdinanda Branko Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana