Četrnaesta kao scenski dokumentarac

Aleksandra Madžar
Četrnaesta kao scenski dokumentarac

Banjaluka - Premijerom predstave "Četrnaesta" u režiji Ane Đorđević sutra u 20 časova biće otvorena 84. sezona u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Glumci ističu da je rad na ovom komadu bio veoma inspirativan i dragocjen, ali i da je predstava rađena kao dokumentarni film.

- Rad na predstavi za mene lično kao čovjeka je bila velika stvar, jer sam saznao mnogo novih činjenica o istoriji našeg naroda - rekao je na jučerašnjoj pres-konferenciji glumac Narodnog pozorišta RS Zlatan Vidović.

Nova sezona nosi naziv "Istorija se ponavlja", pa zato nije slučajno što se prva predstava osvrće na početak Prvog svjetskog rata i Sarajevski atentat.

Zlatan Vidović tumači više likova, a jedan od njih je i odrasli Gavrilo Princip. Dobro uigran ansambl, koji je u istom sastavu, takođe pod rediteljskom palicom Đorđevićeve, glumačke kreacije pokazao i u "Radničkoj hronici", nije krio zadovoljstvo zbog kreativnog rada sa ovom rediteljkom.

- Mi smo tokom ljeta počeli pripreme za rad na ovoj predstavi čitajući knjigu "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera. To je možda najtačnije napisana knjiga, kao neki triler o Sarajevskom atentatu, o njegovom uzroku i posljedicama, ali i o biografijama ljudi koji su posredno i neposredno bili umiješani u ubistvo Franca Ferdinanda - objasnio je Vidović.

Glumci su se jednoglasno složili da je rad na komadu "Četrnaesta" bio jako zahtjevan, te da su radili na principu dokumentarne igre.

- U komadu se pojavljuje nešto više od 60 likova, a svako od nas igra po šest, sedam ili osam likova. Teško je igrati takve predstave koje su režirane kao dokumentarni film, gdje se iz scene u scenu presvlačimo, mijenjamo lik i način govora - rekao je glumac Goran Jokić.

Ističe da proučavanjem građe za predstavu "Četrnaesta" nikoga posebno nisu htjeli da ocrne ili uzdignu.

- Mi smo na najpošteniji način ispričali ljudsku priču o tome kako svijet oko nas može da unesreći čovjeka. Predstava govori i o tome koliko je pojedinac sposoban da mijenja taj svijet ako je odlučan i istrajan kao što je bio Gavrilo Princip - naglasio je Jokić.

Glumci su zajedno sa režiserkom sklapali priču o životu, školovanju i odrastanju Gavrila Principa i Franca Ferdinanda, ali i tome kako je splet okolnosti uticao da se tog dana sretnu u Sarajevu.

- Ono što nam je davalo dodatnu odgovornost prilikom rada na predstavi je činjenica da su likovi koje tumačimo stvarni. Oni su postojali i doveli do mnogih promjena u istoriji i u svijetu. Teško je raditi uloge po likovima koji su svoje ideale i živote dali nama i budućnosti - kazala je glumica Miljka Brđanin-Babić.

Tema

- Publiku očekuje dobra predstava, koja neće imati ambicije da odgovori na sva pitanja u vezi sa 1914. godinom. Ipak, smatram da je Narodno pozorište RS otvorilo jednu ozbiljnu temu pokušavajući da bude realno u vremenu i prostoru u kojem živimo - kaže direktor nacionalnog teatra Srpske Nenad Novaković, koji je i najavio rad na novoj predstavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana