Čarobnjak iz Oza hit festivala

Aleksandra Madžar
Čarobnjak iz Oza hit festivala

Banjaluka - Mjuzikl "Čarobnjak iz Oza" Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja izazvao je veliko oduševljenje mališana na festivalu u Banjaluci, koji su, prepušteni mašti i fantaziji, uz ovacije zakoračili u uzbudljivi svijet čarobnjakove priče.

Četvrtom danu Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci poseban umjetnički pečat dala je ova predstava, u režiji poznatog bugarskog reditelja Bonja Lungova.

- Nije bilo lako postaviti na scenu komad po kojem je sniman jedan od najpoznatijih filmskih klasika 1939. godine, po knjizi L. F. Bauma. Bilo je jako važno na najvjerodostojniji način djeci prikazati dobrotu djevojčice Doroti - rekao je Bonjo Lungov.

Priči o mudrosti, ljubavi i hrabrosti, dodao je Lungov, kompozitor je notama dao posebnu draž, jer muzika savršeno prati radnju na sceni.

Da je ova predstava pravo osvježenje na dječijim scenama, dokazuju i odlične reakcije najmlađe publike širom Evrope, ali i značajne nagrade. Ansambl "Čarobnjaka iz Oza" za svoje glumačke kreacije nagrađen je na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu Subotica, priznanjem za glumačko-animatorsko majstorstvo.

- Festival u Banjaluci, iz godine u godinu, postaje sve jači. Nadam se da će tako i ostati. Veoma je pohvalno što svake godine tim Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao organizator festivala, spremi nešto novo - rekao je direktor Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja Dragan Dovlev, koji se u mjuziklu za djecu pojavljuje i kao glumac. On tumači dva lika, prvo čika Henrija, a zatim animira lutku Čarobnjaka iz Oza.

- Izabrali smo popularan naslov, poznatog reditelja i dobili sjajan dječiji mjuzikl. Veoma sam srećan zbog reakcija najmlađih u Banjaluci, jer su odlično pratili predstavu - rekao je Dovlev.

Scenom je vladala i djevojčica Doroti, koja traži način za povratak svojoj kući u Kanzas, ali usput mora da savlada sve prepreke zle vještice i Čarobnjaka iz Oza. Na ovom putu stiče i tri nova prijatelja, prikazana kroz tri nezaboravna lika Strašila, Limenog Čovjeka i Prestrašenog Lava.

U okviru festivala pažnja je usmjerena i na lutkarstvo, pa je tako u Dječijem pozorištu RS bila promocija slovačkog lutkarstva.

Nagrade

Svečana dodjela nagrada biće održana sutra u 18.30 časova, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava "Hrabri krojač" Pozorištanca "Puž" iz Beograda. Na današnjem repertoaru su i predstave "Petar i vuk" i "Ljubav, doktori i šarlatani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana