Brod za lutke usidren u Njujorku

Aleksandra Madžar
Brod za lutke usidren u Njujorku

Novi Sad - Predstava "Brod za lutke" naišla je na odličan prijem kod publike u Njujorku. Imali smo četiri izvođenja u teatru "Elen Stjuart", gde smo naišli na divan prijem, prave pozorišne ljude. Naši domaćini su nam napravili i scenografiju sličnu našoj, koju je bilo nemoguće poneti iz Srbije. Njima je zaista bilo stalo da se "Brod za lutke" "usidri" na njihovoj sceni, što je veliki kompliment za nas.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" glumica Milica Grujičić pričajući o gostovanju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u njujorškom teatru "Elen Stjuart".

Četiri godine poslije premijere, nagrade za najbolju predstavu "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu 2009. godine, prikazivanja na "Bitefu", u Vizbadenu i brojnim evropskim festivalima, predstava "Brod za lutke" i dalje probija granice, što dokazuje i nastup u Njujorku.

- Trideset godina nijedno pozorište iz Srbije nije gostovalo tamo. Tako da je ovo uspeh, značajan korak i pomak za srpsku kulturu i za našu pozorišnu kuću. "Brod za lutke" nas je odveo u mnoge gradove, a Njujork je najveći. Bili smo uzbuđeni i radosni - kazala je Grujičićeva.

Dodaje da je publika u Njujorku željela da razgovara sa glumcima o predstavi i da su im zahvaljivali što su im priredili takav pozorišni ugođaj. Dramski komad "Brod za lutke" napisala je Milena Marković, a režiju potpisuje Ana Tomović.

Milica Grujičić u predstavi igra sa Jasnom Đuričić, Radovanom Vujovićem, Radojem Čupićem...

"Brod za lutke" otvara pitanje sudbine umjetnika koji zbog karijere žrtvuje dobar dio svog života.

- Priča govori o ženi, umetnici, majci, biću jakog duha, a to sve zajedno stvar čini težom i složenijom. Put pravog umetnika svakako nije lak. Talenat, nije važno da li ga poseduje žena ili muškarac, sam po sebi teži totalnom ostvarenju ili čak samouništenju - kaže Grujičićeva.

Reakcije

- Neki su u publici njujorškog teatra osetili i prepoznali  istinu. Neki su prepoznali sami sebe, identifikovali se. Dva dana posle povratka u Srbiju saznali smo da se i dalje priča o predstavi. Svi su pokazivali na svoja srca. To je divno. Imali smo titl na engleskom, a bilo je i naših ljudi željnih da čuju srpski jezik sa scene - kaže Milica Grujičić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana