Branka Petrić dobitnica statuete Joakim Vujić

GS
Foto: Arhiva

Ovogodišnja dobitnica Statuete Joakim Vujić, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji, je glumica Branka Petrić.

Odluku o dodejli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji donio je petočlani žiri.

Branka Petrić (Novi Vinodolski, 17. april 1937), istaknuta je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Dolazi u Beograd četrdesetih godina XX vijeka, od desete godine bila je član dramskih sekcija u školama, a beogradsku Akademiju završila je kod profesora Tomislava Tanhofera u klasi u kojoj su bili Danilo Bata Stojković, Boda Marković, Katarina Dorić, Zora Hudales, Mihajlo Kostić, Nenad Šegvić i drugi.

U višedecenijskoj bogatoj karijeri bila je stalni član, prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrala je i na mnogim drugim scenama širom bivše Jugoslavije. Među njenim brojnim, vrsnim ulogama su i one u predstavama Buba u uhu, Putujuće pozorište Šopalović, Buđenje proleća, Sumrak, Dozivanje ptica, Ajnštajnovi snovi, Drama o Mirjani i ovima oko nje, Rođeni u YU...u matičnoj kući, Ljubinko i Desanka, Trst, Terasa, Jaje, Razvojni put Bore Šnajdera, na sceni Ateljea 212.

Lari Tompson tragedija jedne mladosti, Zora na istoku, Arzamas (Zvezdara teatar), Naši sinovi, Ivanov (Narodno pozorište Beograd), Šuplji kamen (UK Vuk), Da počnemo iz početka (Madlenianum)... Po IMDb-u odigrala je preko 75 uloga na velikim i malim ekranima u ostvarenjima Sibirska ledi Magbet, Klakson, Balkanski špijun, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Varljivo leto '68, Otvorena vrata, Metla bez drške, Neki novi klinci, Sinđelići...

Dobitnica je dvije "Sterijine" nagrade, nagrade "Veljko Maričić", nagrade "Milivoje Živanović", Statuete "Ćuran" i drugih, a njen bogat opus, između ostalog, karakteriše izuzetna glumačka boja širokog dijapazona, duboko poniranje u likove, nepretenciozna neodoljivost, punokrvna izražajnost.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu pripao je, glumici Vladanki Pavlović.

Za izuzetnu posvećenost poslu i postignute umetničke rezultate u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra dodeljuju se glumcima: Nikoli Milojeviću i Čedomiru Štajnu.

Statueta Joakim Vujić, Prsten sa likom Joakima Vujića i godišnje nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara, na Sretenje, kada kragujevačko pozorište obilježava 187 godina od svog osnivanja. Iste večeri u 20 časova biće izvedena predstava Vrapćić, po tekstu Nataše Ilić u režiji Miloša Jagodića, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana