Bradić: Moja Rebeka je drugačija od Hičkokove

Aleksandra Rajković
Bradić: Moja Rebeka je drugačija od Hičkokove

Beograd - Mjuzikl "Rebeka" Silvestera Levaija ima vrlo specifičnu muziku koja se kreće od klasike do rokenrola. Veliki je izazov premestiti jednu priču koja je locirana u Englesku tridesetih godina u rokenrol stil mjuzikla. Moja Rebeka se razlikuje od Hičkokove jer je on iskoristio jedan segment tog velikog romana, čak se i nekih stvari klonio shodno svojoj adaptaciji.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" reditelj i dramaturg Nebojša Bradić, koji u Operi i teatru "Madlenijanum" režira mjuzikl "Rebeka", inspirisan kultnim istoimenim romanom Dafne di Morije po kojem je čuveni Alfred Hičkok snimio filmski klasik koji se smatra remek-djelom svjetske kinematografije.

Muziku i orkestraciju za Bradićevu "Rebeku" uradio je Silvester Levai, a libreto i stihove Majkl Kunc. "Rebeka" je poduhvat velikog ansambla.

- Roman nam je ponudio vrlo dobru priču o mladoj ženi koja dolazeći u visoko društvo i postajući njegov član ima problem identiteta. Da bi spoznala sebe, mora prvo da sazna ko je njena prethodnica - Rebeka, koju nikako ne može da dosegne.

Da bi otkrila tajnu Rebekine smrti, mora da prođe veoma težak put. Sa jedne strane to je romantična priča, a sa druge drama koja govori o smrti - kaže Bradić.

Ističe da ga je najviše inspirisala psihološka osnova romana.

- Reč je o psihoanalitičkom romanu koji pokreće i priču o Plavobradom i grimovske bajke. Ono što je specifično za rad na mjuziklu jeste usklađivanje svih elemenata produkcije, priče, muzike, scenografije, kostima i svega što daje spektakularnost tom žanru. Očekujem da će na premijeri "Rebeke" dobra energija ansambla koji je okupljen na projektu biti predstavljena na najbolji način - kazao je Bradić.

Dodaje da mjuzikl ima svoj specifičan jezik u odnosu na film, jer songovi moraju da ispričaju priču. 

- Polazište za mjuzikl bio mi je roman zato što je Dafni di Morije neke stvari napisala verno vremenu u kome je stvarala - rekao je Bradić.

Priča "Rebeke" prati bogatog Engleza Maksa de Vintera i njegovu novu mladu suprugu koja je u panici jer je "progoni duh" njene prethodnice Rebeke u zloslutnom dvorcu Menderlej. Svjetsku premijeru mjuzikl "Rebeka" doživio je 2004. godine u Tokiju, a 2006. i evropsku premijeru u Beču.

"Noć u kafani Titanik"

Predstava "Noć u kafani Titanik", koju je prema pripovijetkama Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić, gostovala je u petak u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a u subotu u Pozorištu Prijedor.

- U predstavi "Noć u kafani Titanik" želeli smo da postignemo atmosferu koja vlada pred kataklizmu u jednom vremenu, a sve se pretapa u jednu noć. Zbivanja koja se nekada realno događaju mesecima, pa čak i godinama, stavili smo u samo jednu noć u balkansku krčmu i u tome ima i elemenata fantastike - kaže Nebojša Bradić.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana