Bogat program za punoljetstvo

Aleksandra Madžar
Bogat program za punoljetstvo

Istočno Sarajevo - Međunarodni pozorišni festival malih scena i monodrame biće otvoren danas i proslaviće punoljetsvo, a publika je na poklon dobila kvalitetan program festivala i imaće priliku da pogleda četiri monodrame i pet predstava sa više glumaca.

Manifestacija će trajati do 7. decembra, a ove godine selektor je Ljubo Božović, koji je najavio veliku konkurenciju.

- Od monodrama koje učestvuju dvije su nagrađene na prestižnom Festivalu monodrame u Zemunu. To su komadi "Naši dani" Radoja Domanovića, koju izvodi Radoslav Milenković i predstava "Zoran Radmilović", u izvođenju Ivana Tomaševića iz Šamca - najavio je Božović.

Istakao je i kvalitet monodrame "Ja kao gola" Jovane Đorić iz Banjaluke, ali i komada koji će izvesti Jovica Jašin "Franše d'Epere na Južnom bulevaru" iz Zrenjanina.

- Što se tiče monodrama, očekujem izuzetan kvalitet, jer same predstave to garantuju - istakao je Božović.

Ove godine na festivalu u Istočnom Sarajevu prvi put će se predstaviti ansambl iz Leskovca, koji će izvesti predstavu "Polovnjače", u režiji Jovice Pavića.

- I pozorište iz Herceg Novog učestvuje prvi put, a dolazi sa komadom "Plan B". Publika će imati priliku da vidi i igru ansambla "Favi" teatra iz Beograda u predstavi "Divan dan", kao i komediju "Žiranti" Narodnog pozorišta Republike Srpske, te komad "Čaj od jasmina" Pozorišta na Terazijama - najavio je Božović.

Osvrćući se na teško stanje u kulturi, smatra da su organizacijom i selekcijom festivala izvukli umjetnički maksimum. Najbolje predstave i glumce ocjenjivaće stručni žiri, u sastavu profesori Luka Kecman i Milanka Babić, te književnica Jovanka Stojčinović-Nikolić.

Raznolikost repertoara

- Ove godine bilo je prijavljeno 37 predstava sa više lica i 17 monodrama, što pokazuje da interesovanje za festival raste i jako smo ponosni na to - istakao je Ljubo Božović.

Zadovoljan je jer niko od učesnika nije odustao od učešća na festivalu. Kazao je da su na repertoaru predstave za svačiji ukus, od onih sa ozbiljnim temama, do predstava koje će publiku nasmijati do suza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana