Besjedom Nebojše Dugalića biće otvoren Teatar fest "Petar Kočić"

I.B.
Besjedom Nebojše Dugalića biće otvoren Teatar fest "Petar Kočić"

BANjALUKA - Besjedom glumca i reditelja Nebojše Dugalića biće otvoren 26. Teatar fest "Petar Kočić" koji će trajati od 3. do 9. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Nakon toga publika će imati priliku da uživa  u koncertu spoznaje pod nazivom "Njegoš i Kočić – korijeni" u kojem će učestvovati oko stotinu učesnika. Pored Simfonijskog orkestra NPRS učestvuju i Akademski hor "Obilić" AKUD "Branko Krsmanović" iz Beograda, Kamerni hor "Kerubini" Konfučijevog instituta UNIBL i Vladimir Bulatović (bas).

Na repertoaru koncerta za svečano otvaranje Teatar festa "Petar Kočić" naći će se Miloševićevo djelo "Kočićeve riječi" koje citira narodnog tribuna, omuzikovljavajući ih kroz rustični zvuk Bosanske Krajine. S druge strane, naspram Vlade Miloševića stoji savremeni srpski kompozitor Rajko Maksimović, profesor kompozicije i orkestracije sa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Maksimovićevo djelo "Testamenat crnogorskog vladike Petra Petrovića Njegoša" je napisano za solo bas koji će izvesti Vladimir Bulatović, član pjevačkog ansambla Opere i teatra Madlenijanum, uz mješoviti hor i Simfonijski orkestar NPRS-a.

- Program koncerta spaja na jednom mjestu riječi mudrog vladike Njegoša i pisca i tribuna Petra Kočića, a sve to zahvaljujući muzičkom jeziku Vlade Miloševića i Rajka Maksimovića. Upravo upoznavanje sa korijenima, u muzičkom smislu, daje odgovor na pitanje "Ko sam ja?", odnosno "Ko smo mi?" - saopštili su iz NPRS.

Dan poslije, 4. juna, počeće takmičarski dio Festivala predstavom "Ljudi od voska" Narodnog pozorišta Sombor, u režiji Ivana Vanje Alača, zatim, 5. juna, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa predstavom "Crvena voda", u režiji Ivice Buljana. Četvrtak, 6. jun, je rezervisan za Pozorište "Bora Stanković" iz Vranja, koje će odigrati komad "Ništa nećemo zaboraviti". Nakon toga slijedi komad"Drama o Mirjani i ovima oko nje" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Za kraj takmičarskog programa gledaćemo Narodno pozorište u Beogradu sa predstavom "Očevi i oci". 

U čast nagrađenih, 9. juna, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda će odigrati predstavu "Sitnice koje život znače".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana