“Art” u aprilu

Aleksandra Madžar
“Art” u aprilu

Banjaluka - Gradsko pozorište “Jazavac” priprema novu predstavu “Art”, a publika će moći premijerno da je pogleda u aprilu.

- Umjetnost je kada čovjek čovjeku priča o čovjeku, rekao je naš nobelovac Ivo Andrić i ništa ni više ni manje ne treba očekivati od predstave “Art” - rekao je za “Glas Srpske” glumac i reditelj Slobodan Perišić.

On je nedavno na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske sa uspjehom postavio predstavu “Alisa” po motivima Luisa Kerola, a sada režira potpuno drugačiji komad po tekstu dramske književnice Jasmine Reza.

- Komad “Art” otvara više pitanja kao što su ona o umjetnosti, prijateljstvu, braku, zanimanju, potrošačkom društvu, ali ja sve to vežem sa identitetom. Iz tog proizlazi želja za izražajem, zadovoljstvom, posjedovanjem, moći, pa na kraju i potreba da se bude shvaćen i voljen - kazao je Perišić.

Dodaje da je filozofsko promišljanje Jasmine Reza uticalo na to da se odluči za rad na ovom komadu.

- Činjenica je da je svaki čovjek unikatan kao individua i da posjeduje svoj identitet. Iz tih razloga postoje različita mišljenja i sloboda njihovog ispoljavanja. A šta se dešava kada identitet posjeduje nas? - kaže Perišić i objašnjava da  nije problem u različitosti nego u prihvatanju drugačijeg mišljenja.

Kaže da će se tokom rada u “Jazavcu” fokusirati na to da predstava bude žanrovski i stilski dosljedna.

Boris Šavija, Ljubiša Savanović i Branko Janković u ovoj predstavi pokazaće još jednom publici svoje glumačke kreacije.

- Oni jesu izuzetni glumci i dosta je uloga iza njih, ali moraju da “iskopaju” u sebi nešto drugačije i da naprave iskorak u ovim ulogama u odnosu na svoj dosadašnji rad - kazao je Perišić.

Rad na scenografiji povjeren je Marku Bilbiji, muzika Petru Bilbiji, dok je za kostimografiju zadužena Jelena Vidović.

Komedija

- “Art” je komad koji govori o prijateljstvu i prolaznosti svega materijalnog. Nažalost, sve manje vremena imamo za bitne i suštinske stvari u životu. Igram Marka, jednog od tri prijatelja u komadu. Publika može da očekuje kvalitetnu komediju - kaže Ljubiša Savanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana