Ambasador u fokusu jubilarnog Bitefa

Agencije
Ambasador u fokusu jubilarnog Bitefa

Beograd - Festival Bitef u godini u kojoj proslavlja pola vijeka postojanja naglasiće svoj međunarodni karakter, a od 24. septembra do 2. oktobra okupiće stotine učesnika iz cijelog svijeta.

Na manifestaciji, čiji je ovogodišnji slogan "Na leđima mahnitog bika", predstaviće se pozorišta od Japana do Argentine.

Kako su najavili organizatori, osim glavnog dijela u okviru kojeg će biti odigrano 12 predstava, publiku očekuje i veoma bogat prateći program. 

- Međunarodna asocijacija pozorišnih kritičara, kao važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu više od stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta - saopšteno je iz direkcije festivala.

Na otvaranju u Narodnom pozorištu u Beogradu nastupiće plesno pozorište "Tao" sa predstavom "6&7". Ovaj teatar iza sebe ima nastupe u Londonu, Parizu, Berlinu i drugim svjetskim metropolama, i označen je kao jedna od najvećih senzacija savremene plesne scene.

U programskoj liniji glavnog programa jubilarnog, 50. Bitefa nalaze se i predstave koje, direktno ili indirektno, tematizuju katastrofu izbjeglica, zatvaranje granica i podizanje zidova, kao i uzroke ovih pojava.

To su predstave "Ambasador", njemačko-zapadnoafrički komad sa pjevanjem, "Urnebesna tama", "Saosjećanje", te "Jašući oblak".

- Beograd, kao domaćin ove manifestacije, grad na liniji razgraničenja, grad sudara politika i kultura i u ovom istorijskom trenutku, usled ratova i izbegličkih kriza, mesto je susreta, prožimanja i kreiranja nove socio-političke strukture sveta: u stalnom redefinisanju, stalnom nastajanju i stalnom sudaru - istakli su organizatori festivala.

Kako su naglasili, ovakav njegov položaj ne treba da bude frustracija već, naprotiv, izazov i podsticaj.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajnama Bitef festivala u Pozorištu na Terazijama u Beogradu.

Stereotipi

- Preispitivanju odnosa evropske i vanevropskih kultura doprinosi i festivalska produkcija "Sloboda je najskuplja kapitalistička reč" mladih dramaturga Olge Dimitrijević i Maje Pelević, zasnovana na njihovom istraživačkom putovanju u Pjongjang. Tema je aktuelna projekcija negativnih stereotipa, konkretno, suočavanje domicilnih i zapadnjačkih propagandi vezanih za Sjevernu Koreju - saopšteno iz direkcije festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana