Alisa proputovala scenom

Aleksandra Madžar
Alisa proputovala scenom

Banjaluka - Predstave "Alisa u zemlji čuda", "Lj-U-B-A-V", "Herkul ili osvajanje pakla", "Zamotana čarapa" i "Pekara Mišmaš" obilježile su drugi dan Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

"Alisa u zemlji čuda" Pozorišta za djecu iz Kragujevca oživjela je poznatu priču na sceni. Čarobno Alisino putovanje nastavljeno je u pozorištu na radost najmlađe publike. "Pekara Mišmaš" izvedena je na sceni Narodnog pozorišta RS i govori o zlobnoj mlinarki Jeri koja na svaki način hoće da sazna kako Mišmaš uspijeva da ispeče tako dobar hljeb.

Drugog festivalskog dana promovisana je i monografija "Prvih dvadeset godina" Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević podsjetio je na značaj Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici, na sjajnu dugogodišnju saradnju i na prve velike nagrade sa kojima su se vraćali sa ove manifestacije.

On je direktoru Međunarodnog festivala za djecu u Subotici Slobodanu Markoviću uručio povelje za 20 godina uspješne saradnje i značajan doprinos razvoju pozorišta.

- U monografiji našeg festivala značajan udio umetničkog oblikovanja od 1994. godine dalo je i Dječije pozorište RS, koje je nekada nosilo naziv Krajiško dječije pozorište i radilo u jako teškim uslovima - istakao je Marković.

Priča o festivalu objavljena je u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine i podijeljena je u 25 poglavlja.

- Dječije pozorište RS je jedno od tri pozorišta iz regiona koje je izvodilo najviše predstava na subotičkom festivalu. Ova monografija dokazuje da je geografija duha veoma dinamična i da "prošlost dugo traje" - rekao je teatrolog Miroslav Radonjić.

Najmlađi ljubitelji pozorišta trećeg festivalskog dana uživali su u predstavama "Ružno pače", "Herkul ili osvajanje pakla" i "Na ivici neba".

"Palčica"

Veoma zanimljiv je četvrti dan festivala kada će biti izvedeni komadi "Čarobnjak iz Oza", "Tajna", "Priče o caru Herodu" i "Palčica". Mališani će imati priliku da pogledaju i reprizu predstave "Knjiga o džungli", čijom je premijerom otvoren ovogodišnji festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana