Aleksandar Pejaković u žiriju jubilarnog festivala u Užicu

A. M.
Aleksandar Pejaković u žiriju jubilarnog festivala u Užicu

Banjaluka - Jubilarni 20. jugoslovenski pozorišni festival, čiji naziv ove godine glasi "Bez povoda", biće održan od 8. do 14. novembra u Užicu, a za uzdizanje i predstavljanje kulture Republike Srpske je važan jer reditelj iz Banjaluke Aleksandar Pejaković pozvan je da bude jedan od članova žirija.

To će biti prvi put da se neko od umjetnika iz Republike Srpske nađe u žiriju ovog respektabilnog festivala.

- Jako sam iznenađen pozivom, jer, ipak, bira se između nekoliko hiljada dramskih umjetnika koji djeluju na prostoru bivše Jugoslavije. Nekad treba imati i sreće - rekao je ovo za "Glas Srpske" Pejaković ne skrivajući ponos zbog ovog poziva.

Međutim, skromno je zamolio da se ova vijest ne predstavlja kao njegov lični uspjeh, već, prije svega, kao nagrada za umjetnike iz Srpske, a posebno za Narodno pozorište Republike Srpske.

- Nacionalni teatar bio je učesnik na ovom festivalu i osvajao nagrade na njemu i na taj način je i skrenuta pažnja na pozorišni život Srpske - istakao je Pejaković, koji je od ove sezone član Umjetničkog savjeta Narodnog pozorišta RS.

Srećan je, kako kaže, što će se i njegovo ime nekada moći pročitati na spisku onih koji su bili u žiriju festivala, a među kojima su i mnogi ugledni umjetnici, kao što je Mira Stupica, Kaća Dorić, Đurđija Cvijetić, Josif Tatić i mnogi drugi ugledni dramski stvaraoci.

- Bili su tu i mnogi dramski pisci Siniša Kovačević, Nebojša Romčević, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, scenograf Radivoje Dinulović, teatrolog Petar Marjanović, pjesnik Ljubivoje Ršumović... - podsjetio je Pejaković.

Stručni žiri za 2015. godinu, pored Pejakovića, čine teatrolog i pozorišni kritičar, predsjednik žirija, dr Ivan Medenica iz Beograda, reditelj Zlatko Sviben iz Zagreba, teoretičarka i umjetnica u oblasti scenskog dizajna iz Beograda dr Tatjana Dadić-Dinulović i scenografkinja iz Novog Sada dr Mia David.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana