Aleksandar Pejaković: Nove lekcije u predstavama za djecu

Aleksandra Madžar
Aleksandar Pejaković: Nove lekcije u predstavama za djecu

Drago mi je da su me u Dječijem pozorištu Republike Srpske prihvatili kao novog člana umjetničke porodice i pružili mogućnost da, prije svega, učim.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" Aleksandar Pejaković, koji je postao kućni reditelj u teatru koji izvodi predstave za najmlađu publiku.

Pejaković je u ovom pozorištu već režirao "Malu sirenu", koja je već nekoliko mjeseci najgledanija predstava i potpuno je osvojila mališane.  

- Tokom studiranja, nažalost, nisam imao priliku da izučavam lutkarstvo i moja je želja da taj nedostatak pokušam da nadoknadim učeći uz radne obaveze u dječijem teatru. Obaveze kućnog reditelja nisu samo postavke predstava, tako da će moj angažman u budućnosti zavisiti od zadataka koje dobijem od uprave pozorišta - kaže Pejaković. 

Sa kolegama iz pozorišta priprema reviju najljepših predstava koja nosi naziv "Dječije pozorišne radosti", a biće održana od 1. do 9. marta. Podsjetio je da će mališani moći da pogledaju predstave uz sniženu cijenu ulaznica koja će iznositi tri marke. 

- Kod djece je veoma važna karika odlazak u pozorište, jer im samo putem umjetnosti možemo pružiti adekvatan duhovni i estetski razvoj - smatra Pejaković.

On je do sada režirao komade u više pozorišta, a publika je imala priliku da gleda njegove predstave "Odumiranje međeda", "Pacijent doktora Frojda", "Dvanaest zvjezdica"... Međutim, rad na predstavama za djecu Pejaković sasvim drugačije doživljava.

- Treba, prije svega, obratiti pažnju na to da djeca ne poznaju suštinu pozorišta. To za njih nije ni zabava ni visoka umjetnost, jer njima je sve realnost. Na sceni im je sve stvarno pošto oni nemaju mnogo životnog iskustva. Ali imaju emocije i preko njih upoznaju svijet - kazao je reditelj.

Izdvojio je najvažnije detalje kada je riječ o pozorišnoj produkciji za najmlađe.

- Po mom mišljenju, sasvim je dovoljno da djeca tokom gledanja predstave jasno uoče razlike u osjećanjima lijepog i ružnog. Za sve ostalo imaće vremena da uče u omladinskim i komadima za odrasle - zaključio je Pejaković.

Studentsko pozorište

- Povukao sam se iz umjetničkog sektora Banjalučkog studentskog pozorišta i sada sam predsjednik ovog teatra. Biću mentor, a poslove oko organizacije preuzimaju mlađe snage, Bojana Tomašević i Jelena Stojaković - kaže Aleksandar Pejaković. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana