Zvuci Resavske pećine u njujorškom teatru

Agencije
Zvuci Resavske pećine u njujorškom teatru

Beograd - Djelo "Resavska pećina" srpskog kompozitora Arsenija Jovanovića uvršćeno je u program proslave stogodišnjice rođenja avangardnog američkog kompozitora Džona Kejya, koja će biti održana krajem oktobra u njujorškom "Frederik Lev" teatru, javile su agencije.

Riječ je o jednoj od varijacija kompozicije "Resavska pećina", koja je svojevremeno dobila "Pri Italija" u Veneciji. U uglednom "Frederik Lev" teatru na Vašington skveru biće izvedena 29. oktobra u okviru programa kojim organizacija "Ear to the Earth" obilježava stogodišnjicu Kejyovog rođenja.

Jovanovićevu kompoziciju čine zvuci iz čuvene Resavske pećine u istočnoj Srbiji, snimljeni na oko 700 metara ispod zemlje. Potiču od zapanjujućih stalaktita, od kojih su neki u obliku veličanstvenih skulptura, visoki i po nekoliko metara, neki su deblji, neki opet veoma tanki i providni kao alabaster.

Jovanović je, inače, snimao svojevremeno i samog Kejya u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a kasnije su se sreli i u Njujorku. Emisija sa Kejyovim improvizacijama emitovana je na RTS-u, ali je, prema riječima Jovanovića, taj materijal ubrzo potom, nažalost, izbrisan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana