Zvuci Baha i Lista na radost publike

Aleksandra Madžar, Foto: G. Šurlan
Zvuci Baha i Lista na radost publike

Banjaluka - Koncert mladog pijaniste Milana Savića iz Banjaluke održan je u srijedu uveče u punoj koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Ljubitelji klasične muzike imali su priliku da uživaju u zvucima Baha, Hajdna, Lista i Rahmanjinova koje je pijanista sa zadovoljstvom svirao.

- Veoma sam zadovoljan energijom koja je vladala u publici, ali i odzivom publike, iako mi je većina tih lica u publici poznata - rekao je Milan Savić.

Mladi muzičar je prošle godine povodom dvjestogodišnjice rođenja velikana klavirske muzike Franca Lista, na gala koncertu u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra izveo sonatu fantaziju "Poslije čitanja Dantea".

- To je bio moj drugi javni nastup u životu i velika je čast biti dio te priče. Klavir sam počeo da sviram prije četiri godine i imao sam prije toga samo jedan mali nastup u vijećnici Banskog dvora - ispričao je pijanista i dodao da se pod uticajem emocija i uzbuđenja ne sjeća kako je svirao, te da je tek gledajući snimak sa koncerta shvatio da je bilo dobro.

U decembru iste godine nastupio je sa Simfonijskim orkestrom Akademije umjetnosti iz Banjaluke izvodeći Listovu "Igru smrti" za klavir i orkestar, što je propraćeno odličnim kritikama.

Milan Savić je prvi muzičar iz BiH koji je nastupao sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru.

- Prošle godine sam dobio poziv od profesora Ognjena Bomaštara i na njegovu preporuku sam otišao tamo - rekao je Savić, smatrajući da je ostavio dobar utisak, jer su ga ponovo pozvali na otvaranje koncertne sezone.

Prema njegovim riječima jako je važno za muzičare koji planiraju da grade koncertnu karijeru da se predstave van granica svoje zemlje i da na taj način predstave i kulturu Republike Srpske, ali i rad Akademije umjetnosti.

- Početkom sljedeće godine planiram koncert sa orkestrom Akademije umjetnosti i odlazak u Dubrovnik - najavio je Savić.

Master studije

Poslije završetka studija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Milan Savić je usavršavanje nastavio na master studijama. Istovremeno je upisao studije dirigovanja u klasi maestra prof. Ognjena Bomoštara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana