“Zlatna vila”: Večeras završno veče i proglašenje pobjednika

Agencije
“Zlatna vila”: Večeras završno veče i proglašenje pobjednika

Prijedor - Na završnoj večeri Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” u Prijedoru večeras će nastupiti Prvo beogradsko pjevačko društvo iz Beograda, Gradski zbor “Brodosplit” iz Splita, Ženski hor Muzičke akademije sa Cetinja i beogradski Akademski hor “ Obilić”, javile su agencije.

Završnoj večeri festivala, koja počinje u 19.30 časova, kako je najavljeno, prisustvovaće i ministar uprave i lokalne uprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Nastupe horova sa obje festivalske večeri ocjenjivaće tročlani žiri - predsjednik Svetislav Božić, te članovi Zlatan Sindičić i Milorad Kenjalović, a i publika će moći da glasa.

Dvanaesti međunarodni festival horova “Zlatna vila” sinoć je otvorio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koji je ovom prilikom prisutne u sali Pozorišta Prijedor podsjetio da u ovom gradu postoji tradicija horskog pjevanja koja je duga 125 godina.

Prvo festivalsko veče počelo je revijalnom nastupom hora Srpskog crkvenog-pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora, koji je na prošlogodišnjem festivalu osvojio nagradu stručnog žirija.

Potom su nastupili gosti iz Ukrajine - Hor “Elegija” iz grada Dolina te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca, Mešani pevski zbor “Zarja” iz slovenačkog mjesta Akvonij Šentvid i Mješoviti hor “ Una” iz Novog Grada.

Prema propozicijama, horovi su obavezni da u svom dvadesetminutnom nastupu izvedu pet kompozicija pripremljenih za festival - djelo starog majstora, savremeno djelo iz 20. vijeka, djelo jednog srpskog i jednog domaćeg autora, kao i djelo po slobodnom izboru.

Najbolji prema mišljenju stručnog žirija osvojiće plaketu “Zlatna vila” i glavnu novčanu nagradu od 5.000 KM, a predviđena je dodjela još pet posebnih priznanja - najbolje izvedbe savremenog, domaćeg i duhovnog žanra, te povelja za djela starog majstora, inovaciju i virtuoznost u interpretaciji, kao i Povelja - nagrada publike i novčani iznos od 1.500KM.

U pratećem programu Festivala predviđeno je i održavanje tradicionalnog seminara za horovođe, odnosno nastavnike muzičke kulture.

Organizator Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila” je opština Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana