“Zlatna vila” horu “Obilić”

Snežana Tasić
“Zlatna vila” horu “Obilić”

Prijedor - Akademski hor “Obilić” iz Beograda pobjednik je 12. međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, dok je nagradu publike dobio Gradski zbor “Brodosplit” iz Splita.

Predsjednik žirija Svetislav Božić rekao je u subotu na završnoj večeri festivala da je žiri bio jednoglasan i da su presudile nijanse kod visokog umjetničkog nivoa koji su nosila oba hora koja su osvojila nagrade žirija i publike.

- Nijanse estradne komunikativnosti i neka fina sofisticiranost koju je postigao hor “Obilić” pomogla je da žiri donese jednu populističkiju odluku, a da pri tom poštujemo visoke zakone umetnosti. Da smo drugačije odlučili, opet ne bismo pogrešili, tako da su bukvalno presudile nijanse - rekao je Božić.

Dirigent pobjedničkog hora Darinka Matić-Marović istakla je da su članovi ovog hora izuzetno zadovoljni učešćem na ovom festivalu, koji je obilježio kvalitetan nastup horova iz više zemalja.

- Prijedor je grad koji se svima nama dopao, topla i znalačka publika je nešto što nas je inspirisalo da u nastupu damo svoj maksimum. Radujemo se ovoj nagradi, koja nema ništa manji sjaj nego neke nagrade osvojene na mnogo zvučnijim takmičenjima, za kojima ovaj međunarodni festival nimalo ne zaostaje - kazala je Matić-Marović.

Osim plakete “Zlatna vila”, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 maraka, te nagrade publike koju prati novčani iznos od 1.500 maraka, ove godine je žiri, u čijem su sastavu, pored Božića, bili i Zlatan Sindičić i Milorad Kenjalović, dodijelio i svih pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

Posebno priznanje za autentični umjetnički pristup i emotivnost muzičkog izraza dobila je Svetlana Vilić, dirigent hora Prvog beogradskog pevačkog društva, a posebno priznanje za najbolju izvedenu kompoziciju u oblasti duhovne muzike pripalo je Pjevačkom zboru “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca.

Ženski hor Muzičke akademije sa Cetinja osvojio je posebno priznanje za najbolje izvedeno savremeno djelo, dok su horu “Brodosplit” iz Splita pripale dvije posebne nagrade - za najbolje izvedeno djelo starog majstora i za najbolje izvedeno domaće djelo. Pored titule sveukupnog pobjednika festivala, Akademski hor “Obilić” osvojio je i posebno priznanje za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji muzičkog djela.

Osim nagrađenih, na ovogodišnjoj “Zlatnoj vili” učestvovali su još gosti iz Ukrajine - Hor “Elegija” iz grada Dolina, Mešani pevski zbor “Zarja” iz slovenačkog mjesta Akvonij Šentvid i Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada.

Finalnoj večeri festivala prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Organizator Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, koji je bio jedna u nizu manifestacija kojom grad na Sani, sa tradicijom horskog pjevanja dugom 125 godina, obilježava 16. maj, Dan opštine, bila je opština Prijedor.

Uspjesi

Akademski hor “Obilić”, koji ima više od 120 članova, osnovan je 1884. godine na Univerzitetu u Beogradu, tadašnjoj Velikoj školi. Horom su do sada dirigovali Josif Marinković, Stanislav Binički, Jovan Bandur i mnogi drugi. Darinka Matić-Marović je na čelu ovog hora od 1981. godine. “Obilić” je obišao čitav svijet, samo u Americi su imali više od 500 nastupa. Učestvovali su na najvišim mogućim takmičenjima, a hor je i rezidencijalni hor Beogradske filharmonije i poznat je po izvođenju mnogih velikih instrumentalnih djela u najpoznatijim dvoranama svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana