Žika Jelić, Yu grupa - Muzikom podsjećamo na bolja prošla vremena

Sanja Jokić
Žika Jelić, Yu grupa - Muzikom podsjećamo na bolja prošla vremena

Muzički urednici na pojedinim televizijama krivi su za to što mladi ljudi odrastaju uz muziku koja je nekvalitetna i koja šalje loše poruke.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" jedan od osnivača i basista legendarne "Ju grupe" Žika Jelić.

- Postalo je potpuno prihvatljivo da brojne privatne televizije na kojima se prikazuje sve i svašta i koje se bore za što veću gledanost profilišu muzički ukus omladine. Rokenrolu se u medijima daje jako malo prostora, tako da se mladi u početku najčešće opredeljuju za ovaj muzički pravac, ali što više vreme odmiče, shvate da tu ne mogu napraviti ništa ozbiljnije pa se priklone vladajućem komercijalnijem zvuku - rekao je Jelić, dodavši da je rokenrol u osnovi muzička forma, ali se ona razlikuje od grupe do grupe, pa ih tako način na koji koriste gitare i izvode kompozicije čini drugačijim od ostalih.

Istakao je da je ponosan na to što 90 odsto njihove publike čine mladi koji znaju sve njihove pjesme, kao i oni koji pripadaju starijim generacijama kojima njihove melodije predstavljaju podsjetnik na bolje prošle dane i na to kako se nekada svirao rokenrol.

Dešavalo im se, dodaje, da pjesme na koje "tipuju" ne zažive među slušaocima, dok one koje za vrijeme snimanja nisu smatrali favoritima olako nađu svoj put do publike.

- Radimo na novom muzičkom izdanju, ali još uvek ne znamo da li ćemo objaviti kompletan CD ili samo nekoliko obrađenih pesama - kazao je Jelić.

Kada je riječ o gostovanju u Republici Srpskoj, istakao je da u Prijedor dolaze svake godine jer "imaju ljude koji ovaj grad nesebično opskrbljuju dobrom muzikom".

- Kada je reč o Banjaluci, svi pozivi koji su se desili nisu se realizovali iz nama nepoznatih razloga, ali čim nađemo dobar prostor i organizatora, biće nam zadovoljstvo da se družimo i uživamo u rokenrolu - naglasio je Jelić.

Napominje da za pet decenija bavljenja rok muzikom nije bilo loših kritika na njihov muzički rad.

- Kritika nije bilo ni na poslednja naša izdanja. Ranije je bilo raznih kritika, ali ne na muziku, nego na neke banalne stvari. Pitali su nas tako dokle ćemo biti na sceni i da li se mislimo "raspadati", pa do toga zašto smo tako statični na bini i ne pravimo neke "urnebesne" pokrete - kazao je Jelić.

Inspiracija

Jelić napominje da ga je rok muzika privukla 60-ih godina prošlog vijeka "kada je čuo neobičan zvuk električne gitare i pesme američke produkcije koja je imala brojne poklonike širom sveta".

- Harmoniku koju sam do tada svirao potpuno sam zanemario i posvetio se čvršćem zvuku. Ne razmišljajući i ne kalkulišući time čime ću da se bavim, spontano sam se okrenuo roku. Tako je sve do danas. Pati Holi i Elvis Prisli samo su neka od slavnih imena uz čiju sam se muziku usavršavao - kaže Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana