Ženski kamerni hor Banjalučanke održao koncert: Spoj hitova i tradicije dobitna kombinacija

Cvija Mrkonjić
Ženski kamerni hor Banjalučanke održao koncert: Spoj hitova i tradicije dobitna kombinacija

Banjaluka - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" još jednom je pobrao gromoglasne aplauze, priredivši noć za pamćenje publici koja je prisustvovala njihovom tradicionalnom godišnjem koncertu održanom u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Dvorana Banskog dvora u nedjelju uveče bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a koliko je publika željno iščekivala koncert, govori i činjenica da je nekoliko stotina građana ostalo ispred Kulturnog centra, jer mjesta u dvorani nije bilo za sve zaljubljenike u horsku muziku.

"Banjalučanke" su nastupile na Svjetski dan horskog pjevanja i jedini su horski ansambl iz BiH koji se i ove godine pridružio obilježavanju ovog događaja.

Dirigent hora Mladen Matović je objasnio da je koncert bio podijeljen u tri dijela, čime je ovaj horski sastav još jednom dokazao svoju jedinstvenost u pogledu žanrovske raznovrsnosti repertoara hora.

- Prvi dio obuhvatao je zahtjevan repertoar savremene umjetničke muzike domaćih i stranih autora, a posebnu pažnju je izazvala premijera kompozicije engleskog autora Karla Dženkinsa "Adiemus" - kazao je Mladen.

Izvođenje Matovićeve kompozicije "Odbrojavanje ili tri na 'e", sa upečatljivom završnom scenom i performansom, u kojem iznervirani članovi hora "ubijaju" dirigenta na sceni, izazvalo je najveće oduševljenje publike i nagrađeno je najdužim aplauzom.

U drugom dijelu koncerta "Banjalučanke" su se na sceni pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama izvodeći kompozicije inspirisane tradicionalnom muzikom Balkana.

- Posljednji dio koncerta bio je rezervisan za popularniji program i horske aranžmane najvećih svjetskih hitova popularne muzike i poznatih filmskih tema - naveo je Matović.

Glasni aplauzi nakon skoro svakog izvođenja dokaz su koliko publika cijeni rad ovog hora, a nesumnjivo su bili i vjetar u leđa uvijek raspoloženim članovima, kao i samom dirigentu.

Nesumnjivo je da su "Banjalučanke" sa Mladenom Matovićem na čelu dale sve od sebe da bi na publiku prenijele iskonsku emociju koja je isijavala iz svake kompozicije.

Ženski kamerni hor osnovan je 1977. godine, na inicijativu poznatog banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića i zvanično je najstariji ženski horski ansambl na području Srpske, a 2009. godine Svjetska horska asocijacija ga je uvrstila na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih ženskih horova svijeta.

Horska olimpijada

Ove godine Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu održanom u Magdeburgu i Njemačkoj, a zahvaljujući tom rezultatu, direktno su se kvalifikovali na Svjetsku horsku olimpijadu.

Svjetska horska olimpijada će biti održana polovinom 2016. godine u Sočiju u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana