Ženski kamerni hor "Banjalučanke" na takmičenju u Italiji

Milanka Mitrić
Ženski kamerni hor "Banjalučanke" na takmičenju u Italiji

Banjaluka - Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema ženski kamerni hor "Banjalučanke" nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na renomiranom 14. Internacionalnom horskom takmičenju "In Canto Sul Garda" koje će biti otvoreno u petak, a trajaće do sljedećeg utorka.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, ženski kamerni hor "Banjalučanke" nastupiće kao jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju.

- Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju i, kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer ljepota muzike kao vremenske umjetnosti leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti - mnogo je faktora koji u datom trenutku utiču na samo izvođenje i odlučuju o konačnom rezultatu - rekao je Matović.

Takmičenje će okupiti 16 horova iz deset zemalja svijeta (Švajcarska, Češka, Njemačka, Finska, Irska, Italija, Izrael, Norveška, Poljska i Tajvan), a "Banjalučanke" će se predstaviti kompozicijama domaćih autora.

- Budući da je ovo prvo veliko takmičenje na koje odlazimo nakon velike smjene generacija u horu, sa čak osam novih članica kojima će ovo biti debitantski takmičarski nastup, rezultat nam nije toliko u prvom planu koliko želja da održimo kontinuitet prisustva na međunarodnoj sceni i da testiramo mogućnosti pred velika svjetska takmičenja u narednoj godini - dodao je Matović.

Ansamble će ocjenjivati internacionalni tročlani stručni žiri sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana