Željko Joksimović uoči koncerta u Banjoj Luci - Retro stil u novim pjesmama

Dejan Vujanić
Željko Joksimović uoči koncerta u Banjoj Luci - Retro stil u novim pjesmama

Novi album poznatog kantautora Željka Joksimovića koji je objavljen u 300 hiljada primjeraka gotovo je skroz rasprodat.

Banjolučka publika imaće priliku da uz kartu za Joksimovićev koncert, koji će se održati 15. decembra u dvorani "Borik", dobije novi CD popularnog pjevača. 

Sve kompozicije na albumu jednostavno nazvanom "Željko Joksimović" urađene su u retro stilu osamdesetih, a postprodukcija je urađena u studiju "Univerzal" u SAD pod vođstvom čuvenog kompozitora Vlade Melera. Naslovnu numeru "Ljubavi" na Joksimovićevu muziku napisao je Momčilo Bajagić Bajaga.

- Mogu da kažem da sam veoma srećan, pesme su ljubavne, tekstovi izuzetno dobri, a što se interpretacije tiče, mislim da sam ovoga puta sebe prevazišao - rekao je Joksimović.

Već sredinom devedesetih godina Joksimović niže uspjehe na festivalu "Beogradsko proleće" kao kompozitor. Njegova kompozicija "Zvone tambure" osvojila je prvu nagradu 2000. godine na festivalu "Zlatna tamburica" u Novom Sadu.

Uspjeh koji je zabilježio na festivalu "Pjesma Mediterana" u Budvi 1998. godine sa kompozicijom "Pesma sirena" (nagrada za interpretaciju) omogućio mu je put na dva prestižna međunarodna festivala u Bjelorusiji, u gradovima Mogiljovu i Vitjebsku. Te, 1999. godine, na oba festivala osvaja gran pri.

Kraj devedesetih se vezuje za njegov rad na polju komponovanja muzike za pozorišne predstave, među kojima su "Mandagra", "Ljubinko i Desanka", "Rob ljubavi", "Pešice", "Nemam da platim, neću da platim".

Prekretnicom na polju njegovog solističkog rada u oblasti pop muzike smatra se 2000. godina, kada izdaje svoj prvi album za produkcijsku kuću "City Records". Rezultat tog rada bio je očigledan. Njegov prvi album proglašen je za najprodavanije izdanje ove kuće u 2000. godini.

Godine koje slijede zadržaće ga u samom vrhu srpske pop muzike. Brojne nagrade koje su uslijedile poslije prvog albuma opravdale su njegov kvalitet i istrajnost.

Prelomnom u njegovoj karijeri smatra se 2004. godina, kada sa kompozicijom "Lane moje" pobjeđuje na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za "Evrosong". Poslije dugog niza godina Srbija i Crna Gora dobile su svog predstavnika na ovom prestižnom evropskom takmičenju. Drugo mjesto u ukupnom plasmanu na izboru za pjesmu Evrovizije u Istanbulu i specijalna nagrada za najboljeg kompozitora tog festivala – The Macel Bezencon Press anjord, otvorili su mu put ka vrhu evropske muzičke scene.

Uspjeh na "Evrosongu" promijenio je tok njegove karijere. Ovaj prelomni momenat dao je poseban pečat njegovom muzičkom opusu i kompozicijama koje nastaju poslije 2004. godine. O tome govore i rezultati koje postiže na polju komponovanja u narednim godinama. Već sljedeće godine ponovo se pojavljuje na "Beoviziji" i nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za "Evrosong" sa kompozicijom "Jutro", koju radi za Jelenu Tomašević.

Decembra 2005. godine izlazi album koji bilježi fantastične uspjehe i tiraž od preko 500 hiljada primjeraka. Ovaj album kvalitativno predstavlja veliki pomak u njegovoj karijeri.

U tom periodu Joksimović se oprobao i kao kompozitor filmske muzike. U saradnji sa produkcijskom kućom "Cobra" radi muziku za film "Ivkova slava".

Uspjeh koji je zabilježio 2004. godine na "Evrosongu"   ponovljen je i 2006. u Atini, kada sa kompozicijom "Lejla", koju piše za grupu "Hari Mata Hari" – predstavnika BiH, osvaja treće mjesto, ali i prestižnu nagradu za najboljeg kompozitora – "Composeraward 2006" prema mišljenju svih kompozitora – učesnika ovog festivala.

Na "Beoviziji" 2008. godine Željko Joksimović se pojavljuje kao kompozitor pobjedničke pjesme "Oro" koju izvodi Jelena Tomašević i koja predstavlja Srbiju na "Evrosongu 2008".

Iste godine imenovan je od strane Radio-televizije Srbije i EBU za domaćina "Evrosonga 2008" zajedno sa voditeljkom Jutarnjeg programa RTS-a Jovanom Janković.

Kompilacija

Saradnja i duet sa austrijskom pjevačicom Tame Harison na kompoziciji "I live my life for you" zabilježila je veliki uspjeh širom Evrope. Izdavačka kuća "Vorner" uvrstila je ovu kompoziciju u kompilaciju na kojoj se, pored pomenutog dueta, nalaze i numere Robija Vilijamsa, grupe ABBA i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana