Želja zvana Banja Luka

Dejan Vujanić
Želja zvana Banja Luka

Na zvaničnom sajtu Lenija Kravica u kalendar koncerta uvršćen je i koncert na Gradskom stadionu u Banjoj Luci 9. juna, sa početkom od 20 časova.

Organizator Siniša Tomić rekao je da je ovo dokaz Lenijeve želje da održi koncert u Banjoj Luci i da "Front Stage" još čeka zvaničnu potvrdu podrške Vlade Republike Srpske.
- Grad Banja Luka je sa nama, a svaki dan dobijamo ponude od kompanija koje bi da budu sponzori do sada najvećeg spektakla u ovom gradu. Još samo čekamo da Vlada Republike Srpske odobri sredstva koja su nam potrebna da bi cijena ulaznica bila 15 i 30 evra - rekao je Tomić.
On je naglasio da će ovo biti ujedno i najjeftinija cijena ulaznice na Lenijevoj turneji, pa je za očekivati da u Banju Luku dođu i fanovi iz drugih zemalja.

Kravic je do sada snimio sedam studijskih albuma, a procjenjuje se da je prodato više od 20 miliona nosača zvuka sa njegovom muzikom. Tokom karijere osvajao je mnogobrojne muzičke nagrade, a "Gremiji" priznanje za najboljeg muškog izvođača dobio je četiri godine zaredom (od 1998. do 2002.). Osim što je tekstopisac i izvođač, Kravic aranžira i producira, a svira gitaru, bas, bubnjeve, klavijature i perkusije.

Rođen je 26. maja 1964. u Njujorku pod pravim imenom Leonard Albert Kravic. Kao dijete je počeo da svira bubnjeve, pa gitaru. Sin je TV producenta Saja Kravica rusko-jevrejskog porijekla i glumice Roksi Roker porijeklom sa Bahama.
Zahvaljujući ocu, upoznao je mnoge yez muzičare kao što su Ela Ficerald, Djuk Elington, Sara Von, Majls Dejvis, a na njega su veliki uticaj imali i soul muzičari Džejms Braun, Areta Frenklin, Stivi Vonder i Kurtis Mejfild. Kao član "Californa Boys" hora Kravic pravi svoje prve korake ka rok muzici, i pod velikim uticajem Prinsa polako ulazi u svijet muzike. Nakon nekoliko pokušaja da dobije ugovor za ploču, Leni Kravic napušta imiy Prinsa i okreće se svojim ranijim uzorima i klasičnim rokerima poput Džimija Hendriksa i sastava "Led Zeppelin".
Prvjenac "Let Love Rule " objavio je 1989. godine i kreće na turneju gdje nastupa kao predgrupa "Tom Petty and the Heartbreakers ". Album ubrzo postiže iznenađujući uspjeh i skreće pažnju muzičkih kritičara na mladog umjetnika.

Ubrzo objavljuje drugi album "Mama Said", na kojem je naslovna numera posvećena njegovoj majci, dok su ostale inspirisane njegovim razvodom od tadašnje supruge Lize Bone.

Album "Are You Gonna Go My Way" iz 1993. godine postiže veliki uspjeh i omogućuje Leniju Kravicu prodor na komercijalnu muzičku televiziju MTV ali i velike koncertne nastupe.
Zajedno sa uspjehom svojih albuma Leni Kravic postaje autor još jednog velikog hita "Justify My Love" koji prepušta Madoni.
Pored uspješne muzičke karijere Kravic paralelno piše pjesme za Mika Džegera i velike rok sastave kao što je "Aerosmith".
Tokom svoje karijere Leni Kravic nije dozvoljavao sebi da bude ukalupljen u određeni muzički žanr. Tokom godina Kravic je istraživao mogućnosti soula, fanka, regea i rok muzike.
Svoj posljednji album "It Time For A Revolution" Leni Kravic objavio je 2008. godine.

Leni Kravic napunio "Arenu"

Prošle godine Leni Kravic je održao koncert u Beogradskoj "Areni" u okviru turneje "It is time for love revolution".

Poslije dužeg vremena za koncert su otvorene gornje tribine "Arene" i jedino tamo u posljednjim redovima moglo je da se nađe slobodno mjesto, dok su donje tribine i parter u kome se stajalo, bili puni fanova ovog pjevača. Koncert je počeo prvom numerom sa svog aktuelnog albuma "Love Revolution", a nastavili su da se nižu hitovi "It Ain't Over Til It's Over", "All I Ever Wanted", "Be", "American Woman".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana