Za­vršni­ca Me­đu­na­ro­dnog džez fes­ti­va­la “Ni­švil”

Glas
Za­vršni­ca Me­đu­na­ro­dnog džez fes­ti­va­la “Ni­švil”

NIŠ - Me­đu­na­ro­dni džez fes­ti­val “Ni­švil”, ko­ji je tra­jao od 14. do 17. av­gus­ta, pred­sta­vio je oko 200 mu­zi­ča­ra iz pe­tna­es­tak ze­malja svi­je­ta, ja­vi­le su agen­ci­je.

Za posljednje ve­če fes­ti­va­la or­ga­ni­za­to­ri su na­ja­vi­li nas­tup bri­tan­skog bluz mu­zi­ča­ra Ja­na Si­ga­la s ni­škim “Si­ti ben­dom”. Po­red Si­ga­la, na za­vršni­ci fes­ti­va­la tre­ba­lo je da nas­tu­pe Njujor­ški ska džez or­kes­tar i žen­ski hor iz So­fi­je “Mis­te­ri­ja bu­gar­skih gla­so­va”.

Si­ga­lov nas­tup, pre­ma pro­gra­mu, bio je pre­dvi­đen za pet mi­nu­ta pri­je po­no­ći na bi­ni “Ne­bo”, po­sli­je tri­ja fran­cus­kog mu­zi­ča­ra Ja­na Va­cla­va Va­ne­ka, te Njujor­škog ska džez or­kes­tra. Na bi­ni “Zemlja” tre­ba­lo je da nas­tu­pe so­fij­ski hor “Mis­te­ri­ja bu­gar­skih gla­so­va”, po­zna­ta ma­ke­don­ska gru­pa “Leb i sol” i hrvat­ski pje­vač Da­do To­pić.

So­fij­ski žen­ski hor “Mis­te­ri­ja bu­gar­skih gla­so­va” je­dan je od prvih pred­sta­vni­ka “world” mu­zi­ke. An­sam­bl, ko­ji posljednjih de­ce­ni­ja pre­dvo­di di­ri­gent Do­ra Hris­to­va, pred­sta­vio je svi­je­tu sve bo­gat­stvo bal­kan­skih ri­tmo­va i me­lo­di­ke, i to kroz kla­si­čnu vi­še­gla­snu hor­sku pos­tav­ku u kom­bi­na­ci­ji sa sta­rim grle­nim pje­vanjem ka­ra­kte­ris­ti­čnim za se­os­ko po­dru­čje ne sa­mo Bu­gar­ske, već i do­brog di­je­la Bal­ka­na.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana