Zaveštanje pravi iskorak

Aleksandra Madžar
Zaveštanje pravi iskorak

Laktaši - Album "Zaveštanje" Etno-grupe "Trag" iz Laktaša uskoro bi trebalo da ugleda svjetlost dana. Najavila je ovo jedan od osnivača i umjetnički rukovodilac "Traga" Valentina Milekić.

- U protekle tri godine strpljivo smo radili na pripremi materijala za snimanje albuma "Zaveštanje". Pokušali smo da učinimo mali iskorak, prvenstveno u kvalitativnom smislu u odnosu na prethodni album - kaže Milekićeva koja vodi grupu "Trag", osnovanu prije deset godina.

Grupu je osnovalo nekoliko mladih entuzijasta iz laktaškog KUD-a "Slavko Mandić" i čine je deset članova, četiri ženska vokala i šest instrumentalista.

- U 2013. godini planirali smo snimanje dva spota za pjesme sa albuma "Zaveštanje". Gosti na albumu su ansambl "Istočnik" i perkusionista Damir Marjanović - najavila je Milekićeva.

Ističe da za ljeto 2013. planiraju veliki koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel kao promociju albuma i poklon publici povodom jubileja grupe "Trag".

- Prvi nastup u 2013. održaćemo na svečanoj akademiji povodom Dana Republike u Banjaluci, a poslije toga će uslijediti nekoliko cjelovečernjih koncerata u BiH i Hrvatskoj - rekla je Milekićeva.

Podsjetila je da su u maju 2008. završili snimanje prvog albuma, pod nazivom "Zvuci Balkana", koji je prodat u četiri hiljade primjeraka, a neke od pjesama i spotova imaju veliku gledanost na "Jutjubu".

"Trag" se poslije gostovanja u regionu priprema za turneje u Holandiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

- Srećni smo što su na našim koncertima u regionu pune sale, ali i što je kvalitet muzike koju izvodimo prepoznala publika širom svijeta. O tome svjedoče pozivi za gostovanja i nagrade na velikim svjetskim festivalima. To nas je dodatno podstaklo da nastavimo rad na njegovanju tradicionalne muzike - kaže Milekićeva.

Opera "Dom za vešanje"

- U julu smo imali priliku da učestvujemo u veoma interesantnom projektu Emira Kusturice, operi "Dom za vešanje". Ovo je za nas bilo sasvim novo i interesantno iskustvo. Bile smo Ciganke i neka vrsta hora koji komentariše, ali i prati radnju. Početkom 2012. "Trag" je nastupio na Međunarodnom filmskom festivalu "Kustendorf" na Mokroj Gori, pa je tako počela ova zanimljiva saradnja - kaže Valentina Milekić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana