Za sedam dana “planulo” pola miliona kopija

Marijana Miljić
Za sedam dana “planulo” pola miliona kopija

Novi album repera Džej Zija “Magna Carta Holy Grail” u prvoj sedmici od izlaska prodat je u 527.000 kopija. Album se našao u zvaničnoj prodaji 7. jula

Album čuvenog muzičara takođe je debitovao ove sedmice i na prvom mjestu Bilbordove liste 200 najboljih albuma.

“Magna Carta ” je drugi album u ovoj godini, koji je postigao ovakav uspjeh pored albuma Džastina Timberlejka “20/20 Experience”.

Džej Zi se udružio sa kompanijom “Samsung” u objavljivanju svog novog albuma, prikazavši trominutnu reklamu tokom finala NBA, a prvih milion korisnika “galaksi” mobilnih telefona besplatno će moći da skine njegov album.

“Magna Carta Holy Grail” je besplatan za prvih milion vlasnika android telefona, koji će sa interneta skinuti aplikaciju za album. Ti korisnici su album dobili 4. jula, tri dana prije nego što je zvanično izašao pred publiku.

Sa Džej Zijem na albumu su sarađivali i Bijonse, Frenk Oušn i Timbalend.

Posebno je zanimljiva pjesma koju je Džej Zi otpjevao sa suprugom Bijonse. Numera “Part II (On The Run)” govori o situaciji u kojoj su se našli kada su objavili da su zajedno.

Inače, ovo nije njihova prva poslovna saradnja. Pjesmu “Bonnie & Clyde” snimili su 2004. godine.

Reper je nedavno u jednom intervjuu otkrio neke detalje iz svog privatnog života, pa tako i detalje u odnosu između njega i pjevačice Rijane.

Na pitanje da li interveniše kada vidi da Rijana radi nešto nepropisno, Džej Zi je odgovorio: “Ne zaista, to nije moje mjesto, ona je već odrasla i zna šta radi. Ja sam tu samo da je posavjetujem, a ona treba da odluči da li će taj savjet poslušati”.

Reper je poznat i po dobrom odnosu sa američkim predsjednikom Obamom, pa je otkrio da se ponekad i dopisuju putem telefona i da ga smatra sjajnim čovjekom.

- Veoma je prizeman i voli sport, pa me je čak i zvao par puta da igram basket sa njim - kazao je Džej Zi.

Šon Kori Karter jedan je od finansijski najuspješnijih hip-hop umjetnika i interpretatora u SAD, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 150 miliona dolara. Kao solo izvođač prodao je više od 30 miliona primjeraka albuma u SAD i osvojio nekoliko “Gremi” nagrada.

Marina Abramović

Džej Zi je nedavno u njujorškoj “Pejs galeriji” šest časova izvodio pjesmu “Picasso Baby”, tokom koje mu se priključila i slavna umjetnica Marina Abramović. Performans je osnova za video-spot za istu numeru, a dešavanje je Džej Zi prethodno najavio na svom “Tviteru”, kao “jedno od šest umjetničkih djela koje će izvesti”.

Ovo nije prvi put da se Džej Zi uključuje u dugotrajne akcije, kombinujući hip-hop i umjetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana