Vokal i gitarista Džez poezi kabarea Saša Berendika: Emotivna bomba poezije i džeza

Aleksandra Madžar
Vokal i gitarista Džez poezi kabarea Saša Berendika: Emotivna bomba poezije i džeza

Banjaluka - Poput svjetlosti u avgustu, ideja o snimanju albuma sijevnula je iz glave našeg pijaniste Milana Savića. Takva ideja umije da osvijetli film i upropasti fotografije. Ostanu samo nijema pitanja: "Da li je vrijeme za to? Čemu? A da mi još neko vrijeme samo sviramo? Otkud nam novac?".

Ovako je za "Glas Srpske" gitarista, vokal i jedan od idejnih tvoraca "Džez poezi kabarea" Saša Berendika počeo priču o prvom albumu, planovima i idejama njihove muzičke priče koja je tek počela, a već je "kupila" sve one koji imaju moć da osjete emotivnu "bombu" koju ovaj sastav poezijom i džezom baca iz sebe u publiku.

- Milan je imao spremne racionalne odgovore i sumanutu dozu entuzijazma i dovoljno studijske opreme. I bi svjetlo i bi dan snimanja, baš negdje krajem avgusta - nastavlja Berendika.

Bubanj je, kako kaže, sniman u velikom studiju RTRS-a, prema ideji ton majstora Vlade Vladetića, koji je sada i stalni član ekipe "Džez poezi kabarea".

- U toku je faza snimanja bas linija. Dakle, naši Dejani i Trkulja i Đorđević već se dobrano znoje. O Milanu da ne govorimo. Ostali čekaju svoj red. Ne žurimo. U međuvremenu organizujemo nove koncerte - objašnjava Berendika.

Snimanje albuma za njih je veliki izazov, a plan im je da publici poklone deset numera, pa da udobno zavaljeni u svoje fotelje budu u mogućnosti da slušaju sjajnu svirku i poeziju Nebojše Kuruzovića, vokala benda.

- Pustićemo da i gospoda Slučaj i Proces daju svoj doprinos. Izazov je svakako veliki. Kako u album transponovati sve one elemente, energiju, internu komunikaciju unutar benda i onu komunikaciju sa publikom koja je ključna za "Džez poezi kabare"? Da li će se nešto izgubiti? Da li će se nešto dobiti? Ko to zna? Tu je negdje i odgovor na pitanje odgovornosti. Ipak, radimo nešto popuno novo. I ta neizvjesnost je dio igre. A najljepše je kad se igramo - istakao je Saša.

Momci se vrijedno spremaju, jer ovog mjeseca u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" nastupaju u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

- Ljetos smo zakasnili sa prijavom za "Nišvil", najveći džez festival u regionu, ali sljedeće godine smo tamo sigurno. Pregovarali smo sa Rambom Amadeusom koji u Herceg Novom takođe organizuje džez festival. Njemu se zaista dopao naš koncept. Mislim da idući nećemo propustiti. U ovoj fazi je važno uspostavljati kontakte i širiti našu priču. Dakle, svirati što više. A putovati i svirati? Ima li šta ljepše od toga - zaključuje Berendika.

"Džez poezi kabare 2"

- Tekstova trenutna ima za još bar tri albuma. Postoje već skice u muzičkom smislu. Planirano je da već početkom 2016. godine počnemo rad na "Džez poezi kabareu 2". Do tada bi trebalo da bude završen naš prvi album - rekao je Saša Berendika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana