Vlatko Stefanovski u Beogradu - Zvuk ispunjen imaginacijom

Vanja Štrbac
Vlatko Stefanovski u Beogradu - Zvuk ispunjen imaginacijom

Gitarista Vlatko Stefanovski nastupiće sa svojim triom na koncertu škotskog benda "Simpl majnds" 11. novembra u Beogradskoj areni, najavili su organizatori, a prenose mediji iz Srbije.

Stefanovski, poznat po svojoj nevjerovatnoj gitarskoj tehnici, stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću. Njegov trio u posljednje vrijeme nastupa u različitim prostorima, od klubova do stadiona u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji...

Vlatko Stefanovski je rođen 1957. godine u Prilepu u Makedoniji. Potiče iz glumačke porodice.

Imao je 13 godina kada je počeo da svira gitaru, a kao stariji tinejdžer osnovao je grupu  "Leb i sol", koja je postala jedno od najvećih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Bend je stvarao poseban stil muzike, mješavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg roka.

Sa grupom "Leb i sol", jednim od najznačajnijih imena na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije, Stefanovski je nastupao širom svijeta.

U novije vrijeme Vlatko Stefanovski ima vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi samostalni album "Kauboji i indijanci" iz 1994. godine prikazao je njegova različita interesovanja, od etna, preko ambijentalne muzike do klasičnog bluza. Drugi album "Sarajevo", objavljen 1995. godine, bio je projekat za UNICEF-ov fond za potrebe djece.

U maju 1996. godine osnovao je svoj električni trio, koji je objavio svoj prvi album u decembru 1998. godine. Napisao je muziku za film "Gibsdž magic", koji je režirao Stole Popov, a izašao je i saundtrek album istog naziva. Napisao je i muziku za turski film "Journedž to the sun", koji je režirao Džesim Ustaoglu.

Svjetlo dana 1998. godine ugledao je album "Kruševo", koji je rezultat saradnje Vlatka i poznatog gitariste Miroslava Tadića.

Ovaj album su promovisali koncertima na "HI-FI" festivalu 1998. godine u Los Anđelesu i na "Skoplje džez festivalu" iste godine.

Na koncertu u Centru "Sava" u Beogradu 1999. godine, snimljen je album "Live in Belgrade" koji je na tržište izašao u martu 2000. godine.

U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj sa grupom "Koreni".

Stefanovski je osim za brojne filmove, napisao i muziku za nekoliko zapaženih predstava i balet.

Potpisuje muziku za filmove poput "Šmekera", "Klopke" i "Zaboravljenih". U saradnji sa Bogdanom Arsovskim radio je muziku za film "Za sreću je potrebno troje", a zajedno sa Dejanom Ivanovićem i Rambom Amadeusom za "Slatko od snova".  Autor je muzike za "Početni udarac", "Tri letnja dana", "Cigansku magiju" i "Nebesku udicu".

U posljednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom svijeta sa mnogim umjetnicima, poput Teodosija Spasova, Manua Kačea, Tonija Levina, Džibonija i drugih.

Saradnja

Vlatko Stefanovski je u kontaktu s mnogim umjetnicima, muzičarima i gitaristima u cijelom svijetu, među kojima su velikani poput Alana Holdsvorta i Džona Meklaflina. Vlatko Stefanovski živi u Skolju sa svojom porodicom, gdje ima vlastiti "Esoteria sound studio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana