Vladan Vitezović za “Glas”: Dobre pjesme uvijek nađu put

Branislav Predojević
Vladan Vitezović za “Glas”: Dobre pjesme uvijek nađu put

Bila mi je interesantna ideja da se kroz pokretanje generacije 40+, u stvari, evoluira muzika tog vremena, mada smatram da tu ima prostora da se uvuku i mlađe generacije. Moj nastup tu svakako ima smisla jer nisam žanrovski ni interpretacijski ništa menjao svih ovih godina.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” muzičar i pjevač Vladan Vitezović komentarišući svoj nastup na jednoj od banjalučkih programskih žurki 40+. Bivši vokal benda “Tina”, jednog od kultnih sastava devedesetih, ostavio je značajan trag na rok sceni svojim prvim ozbiljnim muzičkim pokušajem, posebno kod publike koja je preferirala melodični hard rok zvuk koji je, po riječima Vitezovića, i njega inspirisao kao mladog čovjeka da se opredijeli za muziku.

- Odrastao sam na muzici s početka sedamdesetih do kraja osamdesetih godina i mislim da smo svi mi učili od “Dip Parpla” i “Led Cepelina”, kao i drugih bendova tog tipa,  ali uvek sam bio “melodičan” tip, kome su se više sviđali “Bitlsi” nego “Stonsi”, i tu se negde krije i moje ključno usmerenje u rok muziku - rekao je Vitezović.

GLAS: Kada već pričamo o generacijama, od izlaska albuma “Ključevi sna” proteklo je više od 30 godina, sastav “Tina” odavno ne postoji, ali taj album i dalje redovno regrutuje nove slušaoce od kojih neki nisu bili ni rođeni u to vrijeme. U čemu je tajna njegove dugovječnosti?

VITEZOVIĆ: Tajna je uvek u dobrim pesmama. Obični slušaoci ne mogu da registruju značajno muzičku podlogu, koliko mogu emociju kroz pesmu koja ih pokreće. “Loza” uvek pokreće jer alkohol uvek pokreće te skrivene emocije (smijeh), mada ja nisam nikada voleo alkohol, ali znam gledajući ljude. Većina muškaraca je mogla da kaže nekoj devojci “Idi”, a svakako i “Bože, vrati je”. I tu je ključ... Jednostavno je. Istinska emocija je prava pesma.

GLAS: Generalno, kako ste Vi ušli u priču sa bendom, ostatak grupe je bio malo starija generacija, koja je radila prvi album sa drugim pjevačem, dok ste Vi došli iz benda “Skarlet”. Sudeći po samom kreativnom rezultatu, muzička konekcija na relaciji vokal - instrumentalisti je bila jako dobra, makar tokom  procesa snimanja u studiju?

VITEZOVIĆ: Tu je veliku ulogu odigrao snimatelj albuma “Ključevi sna” Miroslav Cvetković - Cvele, kao i aranžerska postavka producent Saša Lokner i gitarista Srđan Milivojević, autor svih tih pesama i veliki poznavalac duše‚ naroda ili publike. I to je bio taj spoj. Tako je valjda moralo da se dogodi.

GLAS: Sam album oblikovao je specifičan zvuk, koji je odskakao kako od komercijalnih pop varijanti, tako i od alternativnog roka, jedno specifično čitanje klasičnog rok i hard rok zvuka. Kako biste Vi definisali ono što je “Tina” svirala?

VITEZOVIĆ: To je bio klasičan taj “slatki” rok koji je bio popularan tokom osamdesetih, a ta muzika i danas ima ozbiljnu količinu konzumenata.

GLAS: Pomenuli ste već da je “Tina” imala odličnog producenta Sašu Loknera, sjajnog majstora zvuka Cvelata, PGP RTB iza sebe, pjesme su se dosta vrtjele na radiju i televiziji sa nekoliko jako velikih hitova, ali bend je stao u jednom momentu pa kasnije otišao u neke druge vode. Šta se desilo?

VITEZOVIĆ: Bend je kao firma. Ako nema dobro upravljanje, to ne može da opstane. U kombinaciji sa gorenavedenim i vremenima u kojima smo se našli, a bez novca, što je najbitnije za razvijanje posla pre svega u marketinškom smislu, lako smo i brzo otišli svojim putevima trbuhom za kruhom.

GLAS: Najava Vašeg projekta “Vitez Rock'estra” sa novim pjesmama tokom 2021. godine privukla je veliku pažnju poštovalaca Vašeg vokala. Pominjan je album “Novi život počinjem”, kakva je trenutno situacija u vezi s tim projektom?

VITEZOVIĆ: Album “Novi život počinjem” je definitivno naslutio velike promene u mom životu tokom 2021. godine, a sama pesma je u vidu demo verzije puštena u vreme pandemije‚ i ima veliki broj pregleda, i meni se ta pesma jako dopada i u konačnoj verziji koja će se naći na istoimenom albumu biće mnogo bolja nego ona koju su ljudi imali prilike da čuju. Dodao bih da se ja već nekih godinu dana usavršavam kao pevač i dok god ne budem na nivou koji je fenomenalan, a ne odličan, neću promovisati ništa od toga, pa koliko god da traje. Znam svoje mogućnosti, ali sada nemam uslova da se svakodnevno posvetim pevanju.

GLAS: Ko je sve osim Vas uključen u stvaranje albuma i kakvi su dalji planovi nakon izlaska?

VITEZOVIĆ: Sarađujem primarno sa Igorom Vukojevićem trenutno oko aranžerskog segmenta tih pesama, a ono čemu sa najviše radujem je činjenica da ću sigurno na albumu imati i pesme autora pesama grupe “Tina” Srđana Milivojevića, koga smatram jednim od najboljih kod nas kada je taj autorski aspekt u pitanju. On jednostavno zna “žicu”. Moram da pomenem i velikog pesnika i autora iz Crne Gore  Momčila Zekovića Zeka čije pesme jako volim, jer imaju dosta EKV štiha,  što je meni teren, što se kaže, kao kod kuće, jer sam odrastao na tome.

GLAS: Ni vrijeme devedesetih  nije bilo sjajno za rokenrol, ali u odnosu na danas djeluje kao vrijeme jake scene. Rok muzika je gurnuta na margine, neki novi trendovi vladaju top-listama, živimo  u doba neukusa i plagiranja. Vjerujete da pravi rokenrol i dalje ima svoju publiku?

VITEZOVIĆ: Opet se vraćam na dobre pesme. One će naći svoj put. Ali ovaj put organizacija marketinga i delovanja da te pesme dođu do slušalaca, mora biti na visokom nivou. To je preduslov... Svakako baš zbog ovih trendova tu vidim prostor. Čak i stari bendovi dugo nisu izbacili ništa značajno... I očekujem da se sledeće godine vidimo na sceni!

Banjaluka

GLAS: U periodu nakon “Tine” stigli ste do Banjaluke, otkud baš s ove strane Drine i koliko ste ostali u muzičkom poslu tokom tog perioda.

VITEZOVIĆ: Ja sam 2000. godine na poziv Zorana Đurića (Kvin estrada) stigao u Banjaluku i počeo tada da nastupam u klubu “Venecija”. Tada sam se upoznao sa Banjalukom i kasnije ostao u njoj. U muzici sam ostao negde aktivno do 2005. godine, kada sam definitivno samo povremeno pevao, i okrenuo sam se ka biznisu, mada mi je uvek bio cilj da se vratim muzici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana