Vječna pjesma Džudi Garland

Aleksandra Madžar
Vječna pjesma Džudi Garland

Los Anđeles - Najbolje filmske pjesme svih vremena koje su se proslavile i nisu izgubile godinama na popularnosti našle su se na listi legendarnog muzičkog časopisa “Rolingston”.

Iako neće baš svi hvaliti Prinsovo filmsko ostvarenje “Purple Rain” iz 1984, ali za muziku iz filma većina ima samo riječi hvale. Ova pjesma ostala je kao jedan od najvećih klasika popularne muzike.

Pjesme iz Bond serijala nisu uvijek imale uspjeha, ali nekoliko 007 hitova posebno se izdvojilo. Njih svakako predvodi Mekartnijeva himna iz istoimenog filma “Živi i pusti druge da umru”, koju je bilo teško izbjeći tog ljeta 1973, a i mnogo godina kasnije.

“Filadelfija”, prvi film koji je otvoreno govorio o HIV-u u Americi, došao je kao lijek za karijeru Brusa Springstina, koja nije bila na baš zavidnoj poziciji sredinom devedesetih godina prošlog vijeka. Film je doživio veliki uspjeh, baš kao i muzika iz filma predvođena jednom od najpoznatijih Springstinovih pjesama.

Tada relativno nepoznat bend u Americi “Simple Minds” imao je veliku sreću 1985. godine. Za film “The Breakfast Club” muziku je prvo trebalo da radi sastav “The Fixx”. Oni su odbili ponudu, baš kao i Brajan Feri i Bili Ajdol. Pjesma “Don’t You Forget About Me” došla je u ruke mladih Škota i donijela im veliku popularnost.

Kada je Ajzak Hejs tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka htio muzičke cipele da zamijeni filmskim, naišao je na producenta Džoela Frimena. On je tada radio na pripremama za film “Shaft” i ponudio je ulogu Hejsu uz jedan uslov - da napiše glavnu pjesmu za film. Hejs je prihvatio ponudu.

Kultna himna odjekivala je plesnim podijumima širom svijeta, slaveći zaostavštinu benda “The Bee Gees” i “Groznicu subotnje večeri”. Zanimljivo je da ova pjesma u početku nije ni trebalo da se nađe u filmu, ali su sa uspjehom numere “You Should Be Dancing” producenti odlučili da snime cio muzički album za film.

Još jedna pjesma koja se u film uvukla “na mišiće” je numera koju je Džudi Garland otpjevala u mjuziklu “Čarobnjak iz Oza”. Filmski studio smatrao je da je pjesma previše duga i dosadna, i da samo usporava film. Na kraju su ipak popustili i dobili nezaboravni filmski klasik koji je proslavio Džudi Garland i cijeli film.

“Diplomac”

Tokom snimanja filma “Diplomac” reditelj Majk Nikols bio je opsjednut muzikom dvojca “Simon and Garfunkel”. Pozvao ih je da snime muziku za film, ali oni nisu imali vremena da kreiraju nešto novo, pa su mu poslali pjesmu koja je prvo bila napisana u čast Eleonor Ruzvelt.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana