Vivaldijevim “Proljećem” počeo festival klasične muzike u Trebinju: Dučićevim stopama do prestonice umjetnosti

Ilijana Božić/Agencije
Vivaldijevim “Proljećem” počeo festival klasične muzike u Trebinju: Dučićevim stopama do prestonice umjetnosti

TREBINjE - Vivaldijevim “Proljećem”, najljepšim taktovima čuvenih “Godišnjih doba”, otvoren je Treći internacionalni festival klasične muzike “Mjuzik end mor samerfest” u amfiteatru Hercegovačke Gračanice u Trebinju.

Manifestacija je počela u srijedu naveče, a održava se u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.

Sjajna atmosfera i pozitivna energija ispunile su grad na Trebišnjici, a publika je uživala u najljepšim melodijama klasične muzike svjetskih kompozitora. Ljubitelji umjetnosti narednih dana će moći da uživaju u premijernom izvođenju Petrojevog “Dark adađa” za gudački orkestar, a čuće i melodije Mocarta, Barijera, Ravela, Šenfilda i Bartoka.

Dirigent je Dorijan Kajlhak, pijanista i šef dirigent “Kamerate frankonije” i Fogtland filharmonije u Njemačkoj, a nastupiće svjetski poznati solisti Vesna Stanković, Sofija Radić, Beate i Alma Kajlhak, Danica Terzić, Peter Barsoni, Anet Homoki, Mladen Miloradović, Đorđe Nikolić i Jovan Veličković.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je otvorio festival, istakao je da je ovaj grad zasijao u znaku vrhunskih umjetnika iz regiona i svijeta.

- Oni zajedno šalju poruku da je ovo grad kulture, a njegovi građani slijede amanet velikog Dučića i od Trebinja stvaraju prestonicu umjetnosti - kazao je Ćurić.

Dodao je da festivalske večeri daju posebnu čar svakom gradu, njegovim ulicama, kulturnim mjestima i ljudima.

- Tatjana Ranković, koja je osnivač i direktor ovog festivala, prošla je cijeli svijet u potrazi za gradom u kome će realizovati jedan ovako značajan festival. U toj potrazi je odabrala Trebinje za koje je rekla da je čaroban grad - objasnio je Ćurić.

Osnivač i direktor festivala Tatjana Ranković zahvalila je kolegama koji su došli u Trebinje te istakla da je ovo poetički i umjetnički grad.

Publika će moći da uživa u bogatom repertoaru klasičnih i džez premijera u izvođenju 13 poznatih svjetskih umjetnika iz SAD, Njemačke, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Festival će trajati do ponedjeljka, a koncerti će biti izvođeni na otvorenom i to na Trgu slobode, bašti Platani, amfiteatru Hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu sunca, platou Muzeja Hercegovine i Vili “Lastva”.

Značaj

Festival “Mjuzik end mor samerfest” osnovan je 2018. godine kao interdisciplinarni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj svim polaznicima koji se usavršavaju, uče, izvode muzička djela i imaju mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Trebinja.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan, a ove godine izostaće učešće studenata iz zemalja širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana