Više od 500 izvođača i 81 koncert na “Nišvilu”

Tanjug
Više od 500 izvođača i 81 koncert na “Nišvilu”

Niš - Više od 500 izvođača, 81 koncert, više od deset stejdževa i bogat prateći program, sadržaj je ovogodišnjeg internacionalnog džez festivala “Nišvil”, koji počinje danas, a trajaće do 18. avgusta, prenosi Tanjug.

“Nišvil” će i ove godine obilovati velikim imenima džez scene kao što su Džindžer Bejker, Hubert Tups, Kajl Istvud, elektro sastav Džezanova, Marijus Neset, Ron Karter, Duško Gojković i drugi.

Nagradu festivala za životno djelo ove godine će ponijeti Stjep Gut koji će otvoriti “Nišvil”, a Džindžer Bejker dobitnik je nagrade “Šaban Bajramović”.

Nagradu za doprinos džezu ponijeće iz Niša Ron Karter, a specijalno priznanje za popularizaciju džeza dodijeljeno je Klintu Istvudu koju će primiti njegov sin Kajl koji u Nišu nastupa sa svojim bendom, naveo je Blagojević.

Novina ovogodišnjeg festivala je “Njelcome stage” kod česme prema Niškoj tvrđavi, a tokom manifestacije biće organizovane mnoge promocije knjiga, stripova, izložbe, napominje Blagojević.

Priča o “Nišvilu” u regionu nastavlja se ove godine nastupima muzičara u još pet gradova, u Pirotu, Vranju, Aranđelovcu, Zaječaru i Kruševcu, rekao je Blagojević.

Ti gradovi trebalo bi da budu dio sistema “Niš i partneri” u kandidaturi Niša za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Sinoć je u anfiteatru pored spomenika Ssabana Bajramovića organizovan program pod nazivom “Prijatelji Šabanu” posvećen tom “kralju romske muzike” i autoru pjesme “Đelem, đelem” koja je proglašena himnom svih Roma svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana