Verdijeve arije Banjaluci na dar

Aleksandra Madžar, foto: A. Čavić
Verdijeve arije Banjaluci na dar

Banjaluka - Prvaci opere beogradskog Narodnog pozorišta Suzana Šuvaković-Savić, Željka Zdjelar, Dušan Plazinić i Aleksandar Stamatović održali su koncert u Banskom dvoru Kulturnom centru u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja operske muzike.

Umjetnici su nastupili uz klavirsku pratnju pijaniste Ivana Jovanovića.

Koncert pod nazivom "Banjaluci na dar", koji je održan u utorak uveče, bio je poklon Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci i beogradske opere građanima Banjaluke povodom Dana grada.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić istakao je da je prezadovoljan što su ljubiteljima umjetnosti poklonili nezaboravno veče, te da je gostovanje umjetnika iz Beograda upravo tako i zamišljao, kao poseban poklon na najvišem umjetničkom nivou.

Publika je dugim i jakim aplauzom nagradila prvake beogradske opere koji su izveli poznate arije Verdija, Pučinija, Rosinija, Bizea, kao što su "O sole mio", "Granada", "Travijata"...

Koncert operskih prvaka završen je zajedničkim izvođenjem srpske tradicionalne pjesme "Tamo daleko", koju je publika pjevala zajedno sa umjetnicima.

- Banjalučka publika zna šta je umetnost i to se uvek oseti. Aplauzi nam daju još više želje i volje da ostavimo deo srca i duše na sceni. Ono što me posebno fascinira u Banjaluci je koncertna dvorana Banskog dvora, koja se po akustici može meriti sa velikim svetskim salama - rekla je sopran Suzana Šuvaković-Savić.

Kaže da su ona i njene kolege birali melodije prepoznatljive za publiku, ali dovoljno zahtjevne da se doživi kvalitetno umjetničko izvođenje.

- Zaista je čast biti deo ovako lepe manifestacije i nadam se da smo banjalučkoj publici poklonili veče koje će pamtiti - kazala je operska diva.

Ističe da je srećna kada umjetnici iz Beograda gostuju u Republici Srpskoj, ali i kada im oni uzvrate gostoprimstvo.   

- Dogovaramo novo gostovanje u Banjaluci. Radujem se zbog toga, zato što umetnici stalno moraju da menjaju "daske koje život znače", jer to je naš način života - naglasila je Šuvaković-Savić.  

Iako je na koncertu trebalo da nastupi operska diva Dragana Jugović del Monako, ona iz zdravstvenih razloga nije mogla da dođe u Banjaluku. Iznenađenje večeri bila je Dunja Simić, koja je Banjalučane po ko zna koji put oduševila svojim vokalnim sposobnostima.

Druženje sa domaćinima

Prvaci beogradske opere Suzana Šuvaković-Savić, Željka Zdjelar, Dušan Plazinić, Aleksandar Stamatović i Ivan Jovanović poslije koncerta uživali su sa domaćinima u banjalučkom restoranu "Integra". Do kasno u noć uz pjesmu i razgovor razmjenjivali su utiske poslije koncerta i proslavljali uspješan nastup pred banjalučkom publikom.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana