Veliki Ludvig van Betoven rođen prije 250 godina: Svojeglavi osobenjak posvećen muzici

Ilijana Božić
Veliki Ludvig van Betoven rođen prije 250 godina: Svojeglavi osobenjak posvećen muzici

BANjALUKA - “Hiljadu zvukova, buke i oluje se nalazilo u meni dok ih nisam iskomponovao na papiru”, riječi su neponovljivog Ludviga van Betovena, čije su kompozicije i ugled bili nadahnuće mnogim generacijama kompozitora i muzičara.

Jednom prilikom je veliki Volfgang Amadeus Mocart kazao da će o Betovenu cijeli svijet pisati i te riječi su se obistinile. Stranice svjetske istorije notama je ispisao čovjek kome je muzika bila u krvi, a njegovo djelo je i ove godine, uprkos pandemiji, slavljeno širom svijeta povodom  250 godina od njegovog rođenja.

Tačan datum Betovenovog rođenja nije poznat, ali se zna da je kršten 17. decembra 1770. godine, pa se smatra da je rođen dan, dva ranije jer je običaj u njegovom rodnom mjestu Bonu bio da se novorođenče krsti 24 sata nakon rođenja.

Od djetinjstva je bilo vidno da je Betoven poseban. Zabilježeno je da je uz  violinu i violu svirao i na klavijaturama sa četiri godine i to dok je stajao na stolici. Prvi koncert je održao kada je imao sedam godina, a sa 12 je već objavljivao djela.

O posebnosti i značaju Ludviga van Betovena za “Glas Srpske” govorio je violinista Ivan Otašević, koji je istakao da je obilježavanje ove godišnjice od izuzetnog značaja.

- Reč je o kompozitoru koji se smatra čuvenim predstavnikom klasike, uz Hajnea i Mocarta. Jednim delom svog stvaralaštva Betoven najavljuje period romantizma u muzici, a od posebnog značaja je njegovih, čuvenih, devet simfonija, gde je prvi put u toj devetoj simfoniji uveo i hor, što do tada nije bio slučaj u simfonijskoj varijanti - objasnio je Otašević.

Naglasio je da je Betoven svojim stvaralaštvom budućim generacijama ostavio u amanet da slijede njegov put.

- Kao čovek je bio svojeglavi osobenjak. Nije bio prijatne prirode, ali sve to iz potpune svesti u njegov genij. Apsolutno sve je posvetio muzici. Živeo je muziku - rekao je Otašević.

Istakao je da se uz Betovenovo djelo i lik vezuje kontroverza i nesreća, odnosno rani gubitak sluha.

- Zamislite genija koji u sebi nosi toliko muzike, a ne može da je čuje kao do tada, nego je oseća i sluša u sebi. Jednom prilikom kada je dirigovao svojim orkestrom desila se situacija da su muzičari morali da ga upozore da je kraj kompozicije. To su bili momenti koji su njemu jako teško padali, a na neki način su pokazali tu njegovu sposobnost da prevaziđe svoj hendikep i nastavi dalje svoj muzički put - ispričao je Otašević i dodao da su djela koja je Betoven komponovao nakon gubitka sluha izuzetna i fantastična. Kazao je da, nažalost, ove godine nigdje u svijetu nije bilo moguće da se godišnjica obilježi Betovenovim simfonijama, kada na scenu stupi veliki orkestar.

Prema riječima pijaniste Dinka Blagojevića, Betoven je bio jedan od onih kompozitora koji su potpuno mijenjali tok muzičke istorije.

- Spajao je ranije stilove i stvarao sopstveni koji ni na koga nije ličio. Bio je jedinstven i originalan. Životne okolnosti su u suštini pozitivno uticale na razvoj njegove muzike pošto se okrenuo sebi. Stvorio je neka od najznačajnijih djela ikada na poljima simfonijske, kamerne i klavirske muzike. On predstavlja okosnicu savremenog koncertnog repertoara od njegovog nastanka. Sluh ga nije omeo, dao je veća djela poslije toga nego ranije - naveo je Blagojević za “Glas Srpske”.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci ovaj veliki jubilej je proslavila koncertom koji je održan u četvrtak naveče u Banskom dvoru, čime je zatvorena ovogodišnja manifestacija “Dani Vlade Miloševića”.

Inovator

Profesorica na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik istakla je da je Betoven u svojoj ranoj fazi stvarao na temeljima klasicizma i onoga što su postavili Mocart i Hajdn.

- U zreloj fazi nagovijestio je novi pravac, odnosno romantizam, te svojom kompozicionom tehnikom i stilskim sredstvima krenuo korak dalje. Bio je inovator, uveo je nove elemente i u orkestraciju i u harmonski jezik. Njegov poseban stilski izraz ne samo da je nagovještavao novi pravac, romantizam, nego je gledao još dalje u budućnost - rekla je Dodikova za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana